
S obzirom da u današnje vrijeme sve više ljudi izbjegava gluten iz zdravstvenih razloga, donosimo jednostavan i ukusan recept bezglutenske torte
Iako je uvriježeno mišljenje da su kolači bez brašna uglavnom čokoladni, raznolikost okusa se i kod njih postiže namirnicama popust badema, oraha, citrusa i bijele čokolade te sira.
U tekstu vam donosimo jedan takav recept za ukusnu tortu osmišljenu u zagrebačkom restoranu Louie caffe&kitchen.
Uživajte!
Krema:
200 g krem sira
100 g otopljene i ohlađene bijele čokolade
2 velike žlice šećera u prahu
Čokoladu otopiti na pari uz konstantno miješanje pa ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Sve sastojke mikserom dobro izmiješati i nanijeti na tortu sa svih strana. Ostaviti 2 žlice kreme pa dresirkom ukrasiti površinu torte. U blenderu u prah izblendati 2 velike žlice matche i 2 velike žlice mljevenih blanširanih badema. Nanijeti na stranice torte kao dekoraciju.

250 ml slatkog vrhnja
1 velika žlica matche
5 žutanjaka
5 bjelanjaka
225 g krem sira u tipu ABC-a ili Philadelphie
100 g blanširanih, mljevenih badema
280 g bijele čokolade
žličica vanilije
6 velikih žlica šećera u prahu
Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva, kalup za tortu promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje.
Bijelu čokoladu natrgati na male komade pa zaliti slatkim vrhnjem u kojem ste zakipili žlicu matche.
Ostaviti minutu pa pjenjačom izmiješati glatku smjesu. Ostaviti da se ohladi. Bjelanjke istući u čvrst snijeg. Žutanjke pjenasto umiksati sa šećerom, dodati krem sir, smjesu čokolade i matche, bademe te na kraju lagano špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Peći oko 40 minuta. Pustiti da se potpuno ohladi pa filati.



