
U sklopu 18. Dana masline danas je u planu stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama.
Sudionici će se upoznati s alternativnim načinom crpljenja vode (bušotina, vjetrenjača) za navodnjavanje maslina uz predavanja Šime Marcelića dipl. ing. i prof. dr. sc. Đanija Benčića .
Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin.
Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 1. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade janjetine.
Svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore.
Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka iz Poličnika. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj.
A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.



