Mmmmmm

Najbolji trikovi za sočnu, hrskavu pečenu piletinu

Piletina, meso kojemu rijetko tko može odoljeti. Osim što nije
pretjerano skupo, uvijek je dostupno, a ujedno zdravo i ukusno. No, da
bi piletina bilo sočna, hrskava i ukusna ipak postoje neki trikovi.

SASTOJCI:

– pile oko 1,5 kg
-1 dl bijelog vina
– 1 velika žlica senfa
– 2 žlice maslonova ulja
– papar, sol, mažuran, ružmarin, majčinova dušica
– glavica luka
– češnjak
– pola limuna
– kockica maslaca
– 2 žlice svježeg peršina
– povrće po ukusu

Pile je iz hladnjaka potrebno izvaditi barem 30 minuta prije stavljanja
u pećnicu, a ako imate vremena dobro ga je izmarinirati dan ranije. Za
marinadu valja pomiješati vino, senf, maslinovo ulje i papar te dobro
nasoljeno pile premazati marinadom i preko noći ostaviti u hladnjaku.

Ako nemate previše vremena ova marinada biti će korisna i ako njome pile
premažete pola sata prije pečenja.

Sljedeći korak je taj da
unutrašnjost pileta također punite mješavinom začina i prelijete
maslinovim uljem te s malo vode.

Jednu kockicu maslaca pomiješajte s
peršunom pa premažite pile sa svih strana, a maslac je potrebno zavući i
ispod kože. Kada ste to učinili piletinu prelijte limunovim sokom i
stavite u lim za pečenje.

U lim dodajte povrće po želji, ali nemojte ga
guliti već ga dobro operite i nasjeckajte na veće komade. Sve ovo
poklopite aluminijskom folijom, a još bi bolje bilo kada biste imali
vatrostalnu zdjelu.

Prije no što ste stavili pile u pećnicu, zagrijte je na 240 stupnjeva.
Pile potom stavite u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na
200 stupnjeva.

Pile se peče oko sat vremena, a potom skinite foliju,
prelijte ga s malo vina i vode te ostavite još 20-tak minuta da se
zapeče i dobije hrskavu koricu.

Kada je pile gotovo izvadite ga iz
pećnice i stavite na dasku neka stoji 15 minuta. Nipošto ga ne
probodajte nožem, a nije ga dobro niti odmah sijeći. Idealno bi bilo
kada biste ga ponovno prekrili folijom i ostavili da miruje i upija
sokove.

Pile potom nasjecite i poslužite uz neku dobru, svježu salatu i čašu
vina, a bilo bi dobro kada biste uz njega konzumirali i kvalitetan,
domaći crni kruh.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest