

9. Festival smokava koji nas očekuje za svega tjedan dana u Zadru, bit će najavljen specijalnim press sessionom ovu subotu, 3. rujna u 11 sati, ispred Muzeja antičkog stakla
Ovogodišnji festival ide pod sloganom “U se, na se,…” čime već deveti put promovira smokvu u svim njezinim oblicima.
Za potrebe festivalskog plakata Kristina Kresović, uz asistenciju šminkerice Ive Ivanac, pozirat će ispred objektiva zadarskog fotografa Marina Gospića, a svoj rad će za ovu prigodu predstaviti i dizajnerica nakita i majstorica stakla Muzeja antičkog stakla Antonija Gospić.
Inspirirana smokvom, poznata dizajnerica Ada Duka odjenut će Luciju Matković, zadarsku studenticu glume.

Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.
LJEKOVITA I SOČNA
Smokva je stigla u naše krajeve zahvaljući Grcima i Feničanima. Najviše se uzgaja na zapadnoj obali Istre i u Dalmaciji. Upotrebljava se kao svježi plod, sušena, kao sirovina za pripremu pekmeza, rakije, lijekova, itd.
Sadrži 88 posto vode, mnogo minerala, vitamina B i čak 0.66 posto biljnih vlakana. U 100 grama ima 80 kalorija, no sušena je pravi izvor energije – 276 kalorija na 100 grama. Pomaže u liječenju i prevenciji brojnih bolesti.



