Ovce su othranile Pag

Nema do paške janjetine

Korčulansko maslinovo ulje i paška janjetina – dobili su
zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije. Taj će znak
najviše značiti onima koji od toga žive, a svi će se složiti – da nema
do paške janjetine!

Ante Donadić ovce uzgaja otkad zna za sebe. Sezona parenja upravo je završila. Početkom nove godine počinje janjenje.

Pagu je ovca sve. Da nije paške ovce ne bi bilo ni gramatike hrvatske jer Bartul Kašić je naš – objašnjava Ante Donadić, ovčar s Paga.

Ovce su othranile Pag. Na otoku ih je
oko 30 tisuća – autohtone pasmine koja se uzgaja samo ovdje. Paška
janjetina odsad nosi oznaku izvornosti na razini Europske unije.

Olakšat će plasman, suzbit ćemo crno tržište. – kaže Antonio Buljanović, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce “Rogujica”.

Vodi sve tome da se smanji siva
zona, da bude što više registriranih proizvođača i da tržište zna što
kupuje, da se smanji uvoz jer svašta se dosad prodavalo po paškom
janjetinom. – dodaje Ante Čemeljić, dopredsjednik Udruge uzgajivača paške ovce “Rogujica”.

Iako su je gurmani davno otkrili, dug je
put trebalo prijeći da paška janjetina dobije ovu oznaku. Prvo ozbiljno
istraživanje pokrenuli su prije devet godina Agronomski fakultet i
Hrvatska poljoprivredna agencija. Dvije godine poslije udruga “Rogujica”
podnijela je zahtjev za zaštitu. U priču se uključilo i Ministarstvo
poljoprivrede. Rezultat je tu.
A najbolji rezultat, otkrivaju Pažani, paška janjetina daje na gradelama.

Malo soli, malo papra ko voli i to je to. Nikakvih drugih dodataka ne treba. – objašnjava Branka Sabalić, ugostiteljica s Paga.

Jer ima dobre janjetine, ali paška je paška.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest