#info

Tri upozoravajuća znaka da jedete previše šećera, prema dijetetičarima

Šećer je svuda - od očitih izvora poput slatkiša i gaziranih pića do skrivenih izvora kao što su umaci, kruh i "zdravi" međuobroci.

Iako mala količina šećera može biti dio uravnotežene prehrane,
pretjerana konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih
problema, uključujući debljanje, umor pa čak i kronične bolesti.

Ono što situaciju čini još nezgodnijom jest to što možda uopće ne
primjećujemo da unosimo previše. Naše tijelo nam često šalje
upozoravajuće znakove kada pretjerujemo sa šećerom, a rano
prepoznavanje tih znakova može nam pomoći da preuzmemo kontrolu
nad vlastitim zdravljem, prenosi Index. Stoga su stručnjaci
istaknuli nekoliko znakova koji ukazuju na to da unosimo previše
šećera.

1. Pojačani apetit i debljanje

Ako unosimo previše dodanog šećera, pojačan apetit može biti
jedan od prvih znakova. Slatka hrana jest ukusna, ali rijetko
pruža osjećaj sitosti jer joj nedostaju ključne tvari poput
proteina, vlakana i zdravih masnoća. To uzrokuje brzu probavu i
ponovno javljanje gladi, što vodi prema nesvjesnom i impulzivnom
grickanju.

Uz to, višak šećera može narušiti crijevnu mikrobiotu i hormone
gladi, poput leptina, što dodatno potiče želju za hranom. “Šećer
remeti metabolizam, djelomično tako što ometa djelovanje leptina.
Konzumacija šećera stvara potrebu za još više šećera, što
povećava glad”, kaže liječnik dr. William W. Li.

2. Razdražljivost

Osjećaj napetosti, promjene raspoloženja ili razdražljivosti ne
mora biti samo posljedica stresa – može biti znak da unosimo
previše šećera. Nakon obroka bogatog šećerom, razina glukoze u
krvi naglo raste, ali ubrzo i pada, što može uzrokovati pad
energije i loše raspoloženje.

Mozak izuzetno ovisi o stabilnoj razini šećera u krvi, pa svaka
oscilacija može negativno utjecati na emocije. “Naš mozak
izuzetno ovisi o normalnoj razini šećera u krvi kako bi pravilno
funkcionirao”, ističe dr. William W. Li.

3. Osjećaj umora češće nego što je normalno

Šećer može kratkoročno dati nalet energije, ali nakon toga obično
slijedi nagli pad koji nas ostavlja umornima i bezvoljnima. Do
toga dolazi jer slatka hrana uzrokuje nagli porast šećera u krvi,
što potiče izlučivanje inzulina kako bi se ta razina snizila –
ponekad i prebrzo. Taj brzi pad može nas ostaviti iscrpljenima,
čak i ako smo se naspavali.

“Šećer je vrlo brz izvor energije, tako da bez obzira na to
koliko ga pojedete, za 30 minuta ćete ponovno biti gladni, bez
energije ili ćete ponovno tražiti energiju”, zaključuje
dijetetičarka Keri Stoner-Davis.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest