Kako ih pravilno skladištiti

Koliko dugo smiju stajati kuhana jaja?

Tvrdo kuhana jaja izuzetno su hranjiva, što ih čini dobrim izborom za zdravi međuobrok ili kao dio uravnoteženog obroka. Međutim, mnogima nakon blagdana ostane više jaja.

Zanimljivo je da kuhana jaja zapravo traju manje od svježih
jaja.

Kako ih pravilno skladištiti?

Kuhanjem se uklanja prirodni zaštitni sloj s
ljuske, što ih čini osjetljivijima na zrak i bakterije. Zato
je vrlo važno da ih ohladite odmah nakon kuhanja kako biste
spriječili kvarenje ili kontaminaciju.

Najbolje ih je čuvati u kartonskoj ambalaži ili zatvorenoj posudi
s poklopcem, te na unutarnjoj polici hladnjaka – a ne na vratima,
gdje česte promjene temperature mogu utjecati na njihovu
svježinu.

Možda ćete na početku osjetiti neobičan miris u hladnjaku u kojem
se drže tvrdo kuhana jaja, no to nije znak da su pokvarena. Riječ
je o prisutnosti sumporovodika koji se stvara tijekom kuhanja –
miris je bezopasan i obično nestane nakon nekoliko sati.

Može li ih se zamrznuti?

Zamrzavanje kuhanih jaja nije preporučljivo jer i bjelanjci i
žumanjci postanu gumenasti i vodenasti, što nije ugodno za jesti.

Ako se pravilno skladište, tvrdo kuhana jaja s ljuskom i bez
ljuske mogu se čuvati u hladnjaku do sedam dana, prema
Ministarstvu poljoprivrede SAD-a. Ako niste sigurni koliko dugo
su jaja tamo, obratite pozornost na ljusku – ako postane
ljepljiva ili kredasta, jaje treba baciti.

Također, izbjegavajte jesti napuknuta ili razbijena jaja, jer to
može dovesti do trovanja hranom sa simptomima poput mučnine,
povraćanja i proljeva. Ako sumnjate da je jaje pokvareno,
razbijte ga i pomirišite – neugodan miris jasan je znak da nije
za upotrebu.

Što ako je žumanjak zelenkast?

Mnogi se zabrinu kad žumanjak tvrdo kuhanog jajeta poprimi
sivkasto-zelenu nijansu, ali to ne znači da je jaje pokvareno.
Boja ovisi o temperaturi i trajanju kuhanja – što se duže kuha,
žumanjak više blijedi i može promijeniti boju.

Ova reakcija se događa kada se željezo iz žumanjka
spoji s vodikovim sulfidom iz bjelanjka. Iako se boja i tekstura
mogu činiti neobičnima, ova vrsta jaja sigurna je za jelo, navodi
Healthline.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest