
Ako tražite zdraviju zamjenu za jutarnju kavu, stručnjaci preporučuju kakao. On sadrži teobromin, prirodni stimulans sličan kofeinu, ali s blažim djelovanjem i bez negativnih učinaka kave.
Kakao je bogat flavonoidima, koji poboljšavaju kognitivne
funkcije, koncentraciju te smanjuju rizik od demencije.
Djeluju i kao antioksidansi, boreći se protiv štetnih slobodnih
radikala.
Osim toga, kakao sadrži biljne proteine, gvožđe, magnezij, kalij,
kalcij, folnu kiselinu i vitamine B, E i K skupine.
Tko bi trebao izbjegavati kakao?
Zbog visokog kalorijskog sadržaja i masti, osobe s
kardiovaskularnim bolestima trebale bi ga konzumirati umjereno
ili ga izbjegavati.
Dodavanje punomasnog mlijeka povećava masnoće, pa se preporučuju
biljna mlijeka (bademovo, kokosovo, zobeno).
Djeca mlađa od 3 godine mogu imati alergijsku reakciju. Kakao se
ne preporučuje ni ženama s cistama na dojkama, osobama s
hemoroidima, kroničnim glavoboljama ili povećanom osjetljivošću
na kofein.
Zdravstvene prednosti
Zbog visokog udjela željeza, koristan je kod anemije, a magnezij
pomaže kod stresa i depresije. Kakao pomaže i u obnavljanju kože,
potiče rast mišića i sadrži feniletilamin, tvar koja potiče
lučenje hormona sreće, prenosi Krstarica.