NUTRICIONIZAM

Popularno južnoameričko voće lukuma kao zdravija alternativa šećeru

Osim što se koristi kao zamjena za zaslađivanje, ovo voće (koje se često suši, melje i prodaje u obliku praha) prepuno je hranjivih tvari, više nego drugi zaslađivači, a sadrži i proteine i vlakna.

Popularno južnoameričko voće lukuma trenutno se promovira kao
zdravija alternativa šećeru.

Osim što se koristi kao zamjena za zaslađivanje, ovo voće (koje
se često suši, melje i prodaje u obliku praha) prepuno je
hranjivih tvari, više nego drugi zaslađivači, a sadrži i proteine
i vlakna.

Vjerojatno ste već čuli pojam “superhrana”. Obično se taj izraz
odnosi na namirnice izuzetno visokih nutritivnih vrijednosti,
bilo da su bogate antioksidansima, sadrže obilje vitamina i
minerala ili donose značajne zdravstvene prednosti. Iako su nam
namirnice poput bobičastog voća, avokada i jogurta poznate po
tome što svojim hranjivim sastavom nadmašuju očekivanja, ta
kategorija se neprestano širi kako nove namirnice postaju
popularne. Neki stručnjaci sada smatraju da lukuma možda može
postati sljedeća superhrana o kojoj ćemo sve više čuti, upravo
zbog svojih zdravstvenih koristi i potencijala koje ima kao
alternativa šećeru, piše Best Life.

Što je lukuma?

Iako bi to za neke moglo biti novost, nova superhrana nije baš
nepoznata u mnogim dijelovima svijeta. Lukuma je žućkasto-smeđe
voće koje raste na stablu Pouteria lucuma, a rađa u dolinama
ispod Anda diljem Perua, Bolivije, Ekvadora i Čilea. U Južnoj
Americi nije neuobičajeno vidjeti da se ovo voće prodaju, a ljudi
uglavnom jedu meso, dok kožu i sjemenke bacaju.

Poznata i kao “zlato Inka”, lukuma posjeduje bogat spektar okusa
koji podsjeća na slatki krumpir, karamelu, javorov sirup i
butterscotch. Zbog svoje škrobaste i donekle krupne teksture,
meso voća se često melje u kašu ili suši i pretvara u prah prije
konzumacije. Tradicionalno, taj postupak je pomogao da lukuma
postane popularan zaslađivač (pa čak i aromatizator za sladoled).
U Sjedinjenim Državama nije neuobičajeno vidjeti je u
specijaliziranim trgovinama kao alternativu šećeru.

Je li hranjivija od prosječnog zaslađivača?

Većina alternativnih zaslađivača smatra se “manje lošom” opcijom
u usporedbi s tradicionalnim šećerom. Ali u slučaju lukume,
zapravo dobivate dodatne hranjive koristi.

Prema Healthlineu, jedna žlica praha od lukume sadrži jedan gram
proteina i dva grama vlakana. Istovremeno, sadrži samo tri grama
šećera, šest grama ugljikohidrata i ne sadrži masti.

Nadalje, lukuma nije samo učinkovit način da ispunite
dnevne prehrambene potrebe: Ovo voće je također izuzetno bogato
antioksidansima. Studije su utvrdile da je lukuma dobar izvor
polifenola i karotenoida, kao i ksantofila i visokih razina
vitamina C, prema Healthlineu.

Korisna za zdravlje

Što sve ove hranjive tvari mogu učiniti za vaše tijelo? Ne
iznenađuje što se, kao alternativa šećeru, jedna od najvažnijih
zdravstvenih koristi odnosi na regulaciju razine šećera u krvi.

Lukuma sadrži složene ugljikohidrate u obliku škroba i vlakana,
umjesto jednostavnih ugljikohidrata koji se nalaze u stolnom
šećeru. To može pomoći poboljšanju inzulinske osjetljivosti,
prema Healthlineu. Također, neka ograničena istraživanja pokazuju
da lukuma može djelovati protiv enzima alfa-glukozidaze, koji je
povezan s naglim skokovima razine šećera u krvi – što je slično
djelovanju nekih lijekova za dijabetes (iako stručnjaci
upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se
potpuno razumjele ove implikacije).

Brinete li o upalnim procesima? Ne samo da su polifenoli i
karotenoidi poznati po tome što pomažu u smanjenju kroničnih
upala, već i topiva i netopiva vlakna pridonose zdravlju crijeva
čime se dodatno smanjuje upala. U konačnici, to može pomoći u
prevenciji raka i srčanih bolesti, prema Healthlineu.

Zdravlje srca također može imati koristi. Istraživanja su
pokazala da polifenoli mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka, a
jedno in vitro istraživanje iz 2009. otkrilo je da lukuma može
djelovati kao inhibitor enzima angiotenzin I-konvertaze (ACE).
Iako to sugerira da bi voće moglo pomoći u regulaciji krvnog
tlaka, istraživači upozoravaju da je potrebno više informacija.

Pored ovih glavnih benefita, koristi od lukume se nastavljaju:
Visoke razine vitamina C i antioksidansa podržavaju zdravlje
imunološkog sustava i pomažu u održavanju mlađeg izgleda kože,
dok antofili prisutni u voću mogu pomoći u zaštiti od starenja
vida, izvještava First for Women.

Kako uključiti lukumu u svoju prehranu?

Prema stručnjacima, potrebno je napraviti samo nekoliko manjih
promjena da biste uključili lukumu u svoju prehranu.

“Iako se može koristiti za zaslađivanje hrane, prašak od lukume
nije tako sladak kao šećer te ga treba udvostručiti u receptima
ako zamjenjujete šećer”, kaže nutricionistica Vanessa
King za First For Women. “Ili možete koristiti lukumu u
kombinaciji sa šećerom kako biste dobili više okusa u hrani uz
manju količinu šećera.”

Međutim, kao i kod svake promjene prehrane, postoje određena
ograničenja koja treba imati na umu. “Sjetite se da i dalje
sadrži kalorije i ugljikohidrate, što je posebno važno ako pazite
na unos ugljikohidrata – primjerice, ako imate dijabetes ili
pred-dijabetes”, ističe Samantha Cassetty stručnjakinja
za prehranu i wellness u razgovoru za Food & Wine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest