
Možda ni ne znate, ali među vašim kuhinjskim namirnicama mogao bi se skrivati nepozvani gost.
Rižin žižak – malen, ali uporan kukac – često pronađe put
do vrećice riže još dok je u stadiju ličinke, sigurno zaklonjen
unutar samog zrna. Iako nije osobito rijedak, nema razloga za
paniku čak i ako ga slučajno pojedete – nije opasan po
zdravlje.
Ipak, upravo zbog njega mnogi preporučuju da rižu operete prije
kuhanja, navodi IFL Science.
Ovi sićušni kukci prirodno su prisutni u okolišu, a poput ljudi –
ne mogu odoljeti dobroj hrani. Najviše ih privlači riža, ali
znaju napasti i druge usjeve poput kukuruza i žitarica. Imaju
karakterističnu dugačku rilicu kojom probijaju vanjsku opnu zrna.
Dok se hrane iznutra, ženke u isto zrno polažu jaja, otvarajući
tako vrata novoj generaciji žižaka – i potencijalnoj infestaciji
u vašem kuhinjskom ormaru.
Tijekom industrijske proizvodnje riže provodi se fumigacija kako
bi se broj štetnika sveo na minimum, no ni taj proces nije
potpuno učinkovit. Odrasli žižci su vrlo maleni, ali njihove
ličinke još su teže uočljive jer se nalaze skrivene u jezgru
zrna. U pokušajima otkrivanja infestacija u skladištima,
znanstvenici su čak koristili zvuk kako bi čuli kako ličinke
grickaju zrna iznutra. Kada ih isprazne, izlaze kao odrasli kukci
i proces se ponavlja – samo nekoliko njih može izazvati ozbiljan
problem ako se riža dugo ne koristi i ne skladišti pravilno.
Sirova riža, posebno ona koja nije prošla dodatnu obradu, češće
je izložena ovim kukcima. Istraživanja pokazuju da se najviše
žižaka nalazi u neobrađenoj mljevenoj riži, dok su količine
znatno manje u parboiled i uvezenim varijantama. Na razinu
infestacije utječe i način skladištenja – termička sterilizacija,
na primjer, može značajno smanjiti njihov broj.
Čak i ako poneki prežive sve industrijske mjere i završe u vašoj
kuhinji, razloga za zabrinutost nema. Slučajno konzumiranje
ličinke neće vam naštetiti – u najgorem slučaju, obrok će imati
više proteina nego što ste planirali. Ipak, da biste ih se
riješili i spriječili moguće širenje, dovoljno je isprati rižu
prije kuhanja. Problem može nastati samo ako ih ostavite na miru
– u tom slučaju mogu potpuno uništiti zalihu, pretvarajući rižu u
sitan prah.
Veliki proizvođači zbog toga ulažu puno napora u sprječavanje
infestacija, dok prosječni potrošači kod kuće uglavnom nemaju
razloga za veću zabrinutost. Za dodatnu sigurnost, čuvajte rižu u
dobro zatvorenoj posudi, dalje od topline i vlage – to je
najbolji način da neželjeni gosti ostanu vani.