#saznajte

Da bi vam pomfrit bio hrskav, morate napraviti dvije ključne stvari

Shutterstock

Krumpir je jedna od često korištenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit. No, priprema pomfrita nije uvijek jednostavna jer mnogi ljudi ne mogu postići prepoznatljivu hrskavost ovog priloga.

Ukoliko volite pomfrit kao iz restorana, koji ostaje hrskav i
nakon hlađenja, dva koraka su ključna.

Za pripremu domaćeg pomfrita najprije operite i ogulite željenu
količinu krumpira. Prvi ključni korak za hrskavost je da krumpir
narežete nazubljenim nožem na jednake komadiće. Iako nije
vidljivo oku, ova metoda čini površinu krumpira hrapavijom,
stvarajući više površine za hrskavost.

Obično se savjetuje da narezane krumpiriće potopite u vodi prije
prženja, ali u ovom slučaju to nije potrebno. Dovoljno ih je samo
kratko isprati pod vodom.

Drugi korak kojim ćete postići hrskavost je da kuhate krumpir u
vodi kojoj ste prethodno dodali jednu žlicu bijelog octa
otprilike 10 minuta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i pržite ih
dva puta u zagrijanom ulju, piše Klix.ba.

Takozvano dvostruko prženje je bio način na koji su učenici
poučavani u kuharskoj školi i još uvijek je zadana metoda koju
koriste mnogi restorani.

Ova metoda će dati hrskave krumpiriće kada su vrući i jedete ih
odmah nakon prženja. Međutim, prvi problem je taj što unutar
nekoliko minuta, prije nego što uopće budu servirani, počnu
gubiti hrskavost.

Također, ova klasična metoda uvelike ovisi o krumpiru. Zapravo,
nivo hrskavosti ovisi o kvaliteti krumpira, budući da nivo škroba
varira tijekom godine. To vrijedi čak i ako koristite idealnu
sortu krumpira. Stoga je ključno da ga prethodno kuhate u octu.
Pored toga, ne morate brinuti da će se okus octa osjetiti.

Dodatni savjeti za pripremu pomfrita je da posolite vodu u kojoj
kratko kuhate, kako bi upio začin od samog početka. Kada je riječ
o ulju najbolje je koristiti suncokretovo ili ulje uljane repice
jer su neutralnog okusa.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest