#pročitajte
Najbolji recept za jabučni ocat iz kućne radinosti
Jabučni ocat je kiselkasti voćni napitak koji se dobiva fermentacijom soka od jabuke ili cijelih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preljev za salatu, marinada ili kao sastojak raznih jela.
Jabučni ocat vrlo je zdrav napitak koji može pomoći u boljoj i lakšoj probavi, regulaciji razine šećera u krvi, mršavljenju i održavanju zdrave tjelesne težine te jačanju imuniteta, što je vrlo važno u nadolazećoj sezoni prehlada.
Stoga iskoristite sezonu jabuka kako bi napravili jabučni ocat koji možete koristiti na razne načine.
Sastojci koji će vam trebati za ovaj recept su:
Šest do osam zrelih jabuka
Jedna litra vode (filtrirane ili prokuhane)
100 do 150 grama šećera
Priprema
Jabuke operite i narežite na komade (ne morate ih guliti niti
cijediti). Nasjeckane jabuke stavite u staklenu ili drvenu
zdjelu. Dodajte šećer i prelijte vodom tako da prekrije
jabuke.
Zdjelu prekrijte gazom ili čistom krpom i pričvrstite gumicom.
Ostavite na tamnom i toplom mjestu (oko 20-25 °C) 3-4 tjedna.
Svaki dan promiješajte smjesu kako biste spriječili stvaranje
plijesni i osigurali da sok ravnomjerno fermentira.
Nakon 3-4 tjedna tekućinu procijedite kroz gazu ili cjedilo u
čistu staklenu bocu. Uklonite tvrde dijelove jabuk Vratite
tekućinu u posudu i ponovno pokrijte gazom. Ostavite još 4-6
tjedana uz povremeno miješanje.
Nakon tog razdoblja, jabučni ocat bi trebao biti spreman. Ako vam
je dovoljno kiseo, možete ga preliti u bocu. U suprotnom,
ostavite ocat još par tjedana da se fermentira
Ocat čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i koristite po potrebi.
Izdvojeno
-
U skopu Ciklusa filmova Pedra Almodóvara, od 9. do 14. srpnja šest žanrovski raznolikih filmova.
-
Festival je od svoje premijere 2015. godine bio jedinstven i atraktivan događaj, osmišljen kao spoj japanske i hrvatske gastronomije i kulture te uzgajivača tune i bijele ribe i ugostitelja sa zadarskog područja.
-
Zadar je u 26. kolu AdmiralBet ABA lige u gostima kod Dubaija poražen rezultatom 92:68 (24:15, 22:14, 24:26, 22:13)
-
Bošnjačka nacionalna zajednica Zadarske županije, Zadra i Vira uz veći broj bošnjačkih prijatelja, poslovnih partnera, predstavnika drugih nacionalnih manjina te političkih predstavnika iz Vira i Zadra, okupila se sinoć u zadarskom restoranu Grand Gastro na Bajramskom sijelu.
Reci što misliš!