#pročitajte

Najbolji recept za jabučni ocat iz kućne radinosti

Thinkstock

Jabučni ocat je kiselkasti voćni napitak koji se dobiva fermentacijom soka od jabuke ili cijelih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preljev za salatu, marinada ili kao sastojak raznih jela.

Jabučni ocat vrlo je zdrav napitak koji može pomoći u boljoj i
lakšoj probavi, regulaciji razine šećera u krvi, mršavljenju i
održavanju zdrave tjelesne težine te jačanju imuniteta, što je
vrlo važno u nadolazećoj sezoni prehlada.

Stoga iskoristite sezonu jabuka kako bi napravili jabučni ocat
koji možete koristiti na razne načine.

Sastojci koji će vam trebati za ovaj recept su:

Šest do osam zrelih jabuka
Jedna litra vode (filtrirane ili prokuhane)
100 do 150 grama šećera

Priprema

Jabuke operite i narežite na komade (ne morate ih guliti niti
cijediti). Nasjeckane jabuke stavite u staklenu ili drvenu
zdjelu. Dodajte šećer i prelijte vodom tako da prekrije
jabuke.
Zdjelu prekrijte gazom ili čistom krpom i pričvrstite gumicom.

Ostavite na tamnom i toplom mjestu (oko 20-25 °C) 3-4 tjedna.
Svaki dan promiješajte smjesu kako biste spriječili stvaranje
plijesni i osigurali da sok ravnomjerno fermentira.
Nakon 3-4 tjedna tekućinu procijedite kroz gazu ili cjedilo u
čistu staklenu bocu. Uklonite tvrde dijelove jabuk Vratite
tekućinu u posudu i ponovno pokrijte gazom. Ostavite još 4-6
tjedana uz povremeno miješanje.


Nakon tog razdoblja, jabučni ocat bi trebao biti spreman. Ako vam
je dovoljno kiseo, možete ga preliti u bocu. U suprotnom,
ostavite ocat još par tjedana da se fermentira
Ocat čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i koristite po potrebi.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest