Lifestyle

#pročitajte

Najbolji recept za jabučni ocat iz kućne radinosti

Najbolji recept za jabučni ocat iz kućne radinosti
Thinkstock

Jabučni ocat je kiselkasti voćni napitak koji se dobiva fermentacijom soka od jabuke ili cijelih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preljev za salatu, marinada ili kao sastojak raznih jela.

Jabučni ocat vrlo je zdrav napitak koji može pomoći u boljoj i lakšoj probavi, regulaciji razine šećera u krvi, mršavljenju i održavanju zdrave tjelesne težine te jačanju imuniteta, što je vrlo važno u nadolazećoj sezoni prehlada.

Stoga iskoristite sezonu jabuka kako bi napravili jabučni ocat koji možete koristiti na razne načine.

Sastojci koji će vam trebati za ovaj recept su:

Šest do osam zrelih jabuka
Jedna litra vode (filtrirane ili prokuhane)
100 do 150 grama šećera

Priprema

Jabuke operite i narežite na komade (ne morate ih guliti niti cijediti). Nasjeckane jabuke stavite u staklenu ili drvenu zdjelu. Dodajte šećer i prelijte vodom tako da prekrije jabuke.
Zdjelu prekrijte gazom ili čistom krpom i pričvrstite gumicom.

Ostavite na tamnom i toplom mjestu (oko 20-25 °C) 3-4 tjedna. Svaki dan promiješajte smjesu kako biste spriječili stvaranje plijesni i osigurali da sok ravnomjerno fermentira.
Nakon 3-4 tjedna tekućinu procijedite kroz gazu ili cjedilo u čistu staklenu bocu. Uklonite tvrde dijelove jabuk Vratite tekućinu u posudu i ponovno pokrijte gazom. Ostavite još 4-6 tjedana uz povremeno miješanje.


Nakon tog razdoblja, jabučni ocat bi trebao biti spreman. Ako vam je dovoljno kiseo, možete ga preliti u bocu. U suprotnom, ostavite ocat još par tjedana da se fermentira
Ocat čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i koristite po potrebi.


Reci što misliš!