#pročitajte
Najbolji recept za jabučni ocat iz kućne radinosti
Jabučni ocat je kiselkasti voćni napitak koji se dobiva fermentacijom soka od jabuke ili cijelih jabuka. Često se koristi u kulinarstvu kao preljev za salatu, marinada ili kao sastojak raznih jela.
Jabučni ocat vrlo je zdrav napitak koji može pomoći u boljoj i lakšoj probavi, regulaciji razine šećera u krvi, mršavljenju i održavanju zdrave tjelesne težine te jačanju imuniteta, što je vrlo važno u nadolazećoj sezoni prehlada.
Stoga iskoristite sezonu jabuka kako bi napravili jabučni ocat koji možete koristiti na razne načine.
Sastojci koji će vam trebati za ovaj recept su:
Šest do osam zrelih jabuka
Jedna litra vode (filtrirane ili prokuhane)
100 do 150 grama šećera
Priprema
Jabuke operite i narežite na komade (ne morate ih guliti niti
cijediti). Nasjeckane jabuke stavite u staklenu ili drvenu
zdjelu. Dodajte šećer i prelijte vodom tako da prekrije
jabuke.
Zdjelu prekrijte gazom ili čistom krpom i pričvrstite gumicom.
Ostavite na tamnom i toplom mjestu (oko 20-25 °C) 3-4 tjedna.
Svaki dan promiješajte smjesu kako biste spriječili stvaranje
plijesni i osigurali da sok ravnomjerno fermentira.
Nakon 3-4 tjedna tekućinu procijedite kroz gazu ili cjedilo u
čistu staklenu bocu. Uklonite tvrde dijelove jabuk Vratite
tekućinu u posudu i ponovno pokrijte gazom. Ostavite još 4-6
tjedana uz povremeno miješanje.
Nakon tog razdoblja, jabučni ocat bi trebao biti spreman. Ako vam
je dovoljno kiseo, možete ga preliti u bocu. U suprotnom,
ostavite ocat još par tjedana da se fermentira
Ocat čuvajte na hladnom i tamnom mjestu i koristite po potrebi.
Izdvojeno
-
U četvrtak opet sunčanije i većinom manje hladno, premda u unutrašnjosti uz mraz, mjestimičnu maglu, na Jadranu lokalno jaku buru s olujnim udarima
-
U petak 10. siječnja 2025. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Adriana Branka Pojatina, je javno obranila doktorski rad pod naslovom Umreženost identitetskih i turističkih prostora na primjeru štovanja Gospe od Sniga u Kukljici
-
Na Pagu je upravo počela sezona janjenja. No, za teške poslove stočara - sve je manje zainteresiranih.
-
PD Paklenica poziva sve zainteresirane na predstavljanje monografije i prigodnu izložbu “PD Paklenica – 125 godina planinarstva na zadarskom području” koje će se održati u četvrtak, 16. siječnja,u 18 h u atriju Providurove palače.
Reci što misliš!