
Svi znamo da su svježi proizvodi poput voća i povrća kamen temeljac zdrave prehrane, ali jeste li se ikada zapitali koje povrće ima najveću nutritivnu vrijednost?
Od salata prepunih lisnatog povrća do šarenog pečenog povrća,
opcija ne manjka. No sada je Centar za kontrolu i prevenciju
bolesti (CDC) službeno objavio popis najzdravijeg povrća. Nedavno
objavljena studija otkriva koje je povrće vrhunsko kada je riječ
o količini hranjivih tvari, a rezultati su iznenađujući!
Kako je određeno koje je najzdravije povrće?
Kako bi rangirali voće i povrće, istraživači CDC-a koristili su
podatke o hranjivim tvarima u sirovom obliku voća i povrća. Ova
metoda je osigurala da gubitak hranjivih tvari tijekom kuhanja
nije faktor, iako je važno napomenuti da metode kuhanja mogu
utjecati na sadržaj hranjivih tvari u velikom broju povrća,
prenosi Yahoo.
Istraživači su postavili prag kako bi odredili što bi se
kvalificiralo kao “moćno” voće ili povrće, zahtijevajući da hrana
dostigne ili premaši ocjenu 10 na svojoj ljestvici gustoće
hranjivih tvari. Gustoća hranjivih tvari odnosi se na
koncentraciju vitamina, minerala i drugih korisnih spojeva i iako
ne postoji jasna definicija ‘snažnog’ voća i povrća (PFV),
studija ih je identificirala kao namirnice koje su “snažno
povezane sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, što uključuje
zeleno lisnato, žuto/narančasto, citrusno i križasto voće”.
Studija CDC-a usredotočila se na 17 ključnih nutrijenata,
uključujući vlakna, kalij, željezo i vitamine A, C, D, E i K.
Koje je najzdravije povrće?
Na samom vrhu ovog popisa je – potočarka sa savršenom ocjenom
gustoće hranjivih tvari od 100. Odmah iza nje bilo je drugo
lisnato povrće poput kineskog kupusa, blitve, cikle i špinata.
Ovo povrće zaslužilo je svoje mjesto jer je bogato esencijalnim
vitaminima i mineralima, a ima malo kalorija.
Prvih 10 vrsta povrća, koje je klasificirano kao “moćno povrće”
Potočarka (100,00)
Kineski kupus (91,99)
Blitva (89,27)
Zelena repa (87,08)
Špinat (86,43)
Cikorija (73,36)
Lisnata salata (70,73)
Peršin (65,59)
Salata Romaine (63,48)
Zeleni kelj (62,49)
Što ovo povrće čini tako zdravim?
Povrće koje je bilo na vrhu CDC-ove ljestvice dijeli zajedničke
osobine koje doprinose njihovoj visokoj gustoći hranjivih tvari.
Uglavnom je to tamno lisnato povrće koje je prepuno vitamina A, C
i K, zajedno s vlaknima, željezom i antioksidansima. Ove su
hranjive tvari vitalne za razne tjelesne funkcije, od poboljšanja
imunološkog zdravlja do održavanja jakih kostiju i promicanja
zdravlja srca.
Vlakna posebno pomažu regulirati probavu i mogu spriječiti
određena kronična stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih
bolesti. Antioksidansi koji se nalaze u mnogim od ovih vrsta
povrća, poput špinata i cikle, pomažu neutralizirati slobodne
radikale u tijelu, smanjujući upalu i potencijalno smanjujući
rizik od raka.
Više o najzdravijem povrću: Potočarki
Potočarka je lisnata zelena vodena biljka koja pripada istoj
obitelji kao kupus i brokula. Porijeklom je iz Europe i Azije,
gdje se stoljećima konzumira zbog svojih nutritivnih i ljekovitih
svojstava.
Poznata je po svom paprenom, blago ljutom okusu. Nutritivne
prednosti potočarke čine je odličnom hranom za jačanje
imunološkog sustava, podržavanje zdravlja kostiju i promicanje
zdrave kože. Visoke razine antioksidansa u biljci pomažu u borbi
protiv oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od kroničnih
bolesti poput raka i bolesti srca.
Potočarka se lako može uklopiti u obroke dodavanjem u salate,
sendviče ili juhe.