
Želite osvježavajući napitak koji nije samo ukusan, već i vizualno atraktivan? Isprobajte čarobnu limunadu s presličicom! Napitak koji mijenja boju oduševit će i velike i male.
Limunada nije samo osvježavajući napitak; također može biti
bogat izvor vitamina C i antioksidansa. Vitamin C pomaže
u jačanju imunološkog sustava i potiče zdravlje kože,
dok antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i
smanjenju upalnih procesa u tijelu.
A ako u svoju limunadu dodate presličicu uživat ćete u dašku
čarolije jer ova biljka mijenja boju napitka. Osim što
djeluje jako efektno, presličica ima brojne zdravstvene
dobrobiti. Tradicionalno se koristi u biljnoj medicini zbog
svojih ljekovitih svojstava. Bogata je mineralima poput
silicija, kalcija i kalija te je poznata po svojim diuretičkim
svojstvima, što znači da može potaknuti izlučivanje tekućine iz
tijela. Također se koristi u tretmanima za jačanje kostiju,
noktiju i kose.
Sastojci:
4 šalice vode
1 šalica svježe iscijeđenog soka od limuna
1/2 šalice meda (možete prilagoditi količinu prema vlastitom
ukusu)
2-3 grančice Presličice
Upute: Odvojite plave bobice sa stabljike.
U lonac stavite 2 šalice vode i dodajte bobice presličice.
Pustite da voda proključa, a zatim smanjite vatru i pustite da se
krčka oko 5-10 minuta. Ovaj korak omogućuje da se okusi i boja
Presličice prenesu u vodu. Nakon što se presličica prokuhala,
maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj
temperaturi. To će omogućiti da se okusi potpuno prožmu. Nakon
što se presličica ohladila, procijedite tekućinu kroz sitno sito
ili gazu kako biste uklonili presličicu. Ova tekućina će postati
vaša čarobna tekućina za limunadu.
Drugi način dobivanja baze jest bez kuhanja. Odvojite plave
bobice sa stabljike. Prelijte bobice toplom ili vrućom vodom i
pustite ih da odstoje nekoliko sati. Što dulje stoji, boja će
biti intenzivnija. Procijedite sve i dobili ste čarobnu tekućinu
za limunadu.
U velikoj posudi pomiješajte svježe iscijeđeni sok od limuna, med
i preostale 2 šalice vode. Dobro promiješajte sve sastojke
dok se med potpuno ne otopi. Dodajte ohlađenu tekućinu presličice
vodi s limunom i miješajte dok se sve dobro ne sjedini – od žute
limunada će poprimiti ružičastu boju.
Ostavite limunadu u hladnjaku barem 1 sat da se dobro ohladi i da
se okusi sjedine. Poslužite limunadu s kriškama limuna ili
kockicama leda za dodatni osvježavajući efekt.
Savjeti:
Ako želite intenzivniju boju limunade, možete dodati više
presličice ili produžiti vrijeme kuhanja.
Umjesto meda, možete koristiti sirup od agave ili šećer po
želji.
Limunadu možete ukrasiti listićima svježe metvice za dodatnu
aromu i osvježenje.