
Špinat je zasigurno među najpoznatijim lisnatim zelenim povrćem na našim tanjurima. Ovo povrće porijeklom iz središnje Azije sadrži vitamine i antioksidanse koji nas štite od kroničnih bolesti, a dobar je i za zdravlje mozga, srca i očiju.
U špinatu možete uživati u gotovo svakom obliku, može se jesti
kuhan, svjež, zamrznut… Bilo da ga dodajete u svoj jutarnji
smoothie, jedete u hladnoj salati, kuhate na pari ili prijate kao
prilog pečenju, špinat je hranjiv i zdrav i obogatit će vaš
jelovnik.
Ako redovito konzumirate špinat, i sami ćete se uvjeriti u to da
je riječ o zaista izvanrednoj namirnici koja na mnogo način
pomaže vašem zdravlju.
1. Pomaže u kontroli krvnog tlaka
Špinat je izvor nitrata, kemikalija koje se prirodno pojavljuju,
a otvaraju krvne žile i tako poboljšavajuprotok krvi i smanjuju
stres za srce.
U studiji objavljenoj 2016., skupina od sedam žena i 11 muškaraca
konzumirala je četiri pića bogata nitratima, uključujući napitak
od špinata. Istraživači su otkrili da se razina nitrata u krvi
sudionika povećala nakon konzumiranja pića.
Napitak od špinata snižavao je i krvni tlak. Dijastolički krvni
tlak (donji broj na očitanju krvnog tlaka) označava koliki je
tlak u vašim arterijama između otkucaja srca. Istraživači su
primijetili da je dijastolički krvni tlak ostao nizak pet sati
nakon konzumiranja napitaka od špinata i rukole.
2. Pomaže u zaštiti od bolesti
Istraživanja su otkrila da spojevi u špinatu mogu smanjiti
oksidativni stres. Oksidativni stres je neravnoteža antioksidansa
i slobodnih radikala, odnosno štetnih tvari koje oštećuju naše
stanice. Neki dokazi upućuju na to da oksidativni stres povećava
rizik od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući rak, bolesti
srca i dijabetes tipa 2.
Ti spojevi također pozitivno utječu na ekspresiju gena, odnosno
“uključivanje” određenih gena, kod upala i metabolizma.
Konzumiranje više špinata može zaštititi od kroničnih bolesti,
piše Health.
3. Izvor je antioksidansa
Špinat pruža antioksidanse koji pomažu u smanjenju upale i štite
od bolesti. Antioksidansi u špinatu uključuju kemferol,
kvercetin, miricetin i izorhamnetin, a svi su flavonoidi. Ti
spojevi pomažu u zaštiti od raka, bolesti srca i upalnih bolesti.
4. Pun je hranjivih tvari
Špinat je pun nutrijenata, iako ima malo kalorija. Porcija od tri
šalice osigurava preko 300 posto dnevne vrijednosti vitamina K.
Lisnato zeleno povrće također osigurava preko 160 posto i 40
posto dnevnih vrijednosti vitamina A i C. Vitamini K i A potrebni
su za izgradnju jakih kostiju, a vitamin C pomaže u zacjeljivanju
rana.
Špinat sadrži 45 posto dnevne vrijednsoti folata, zatim i vitamin
B koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i DNK. Špinat
također opskrbljuje željezom, magnezijem, kalijem, kalcijem i
malim količinama drugih vitamina B skupine.
5. Dobar je za zdravlje očiju
Lutein, antioksidans u špinatu, može smanjiti rizik od starosne
makularne degeneracije (AMD). Ova bolest oka može zamutiti oštar
središnji vid, neophodan za čitanje i vožnju. AMD je vodeći uzrok
gubitka vida za osobe starije od 55 godina. Prevencija je ključna
budući da ne postoji lijek za AMD.
Istraživanja su otkrila da špinat bogat luteinom povećava optičku
gustoću makularnog pigmenta (MPOD). Ovaj pigment djeluje poput
unutarnjih sunčanih naočala koje štite vaše oči. Smanjeni MPOD
faktor je rizika za AMD.
6. Može smanjiti rizik od kognitivnog pada
Protuupalni učinci špinata čine ga ključnim za zaštitu
kognitivnog pada povezanog sa starenjem.
Studija objavljena 2015. pratila je obrasce prehrane i kognitivne
sposobnosti više od 900 odraslih osoba u dobi od 58 do 98 godina
oko pet godina. Ljudi koji su jeli jednu do dvije porcije
lisnatog zelenog povrća dnevno imali su iste kognitivne
sposobnosti kao oni 7,5 godina mlađi od njih