
Okus može biti malo čudan u početku, ali kasnije postaje podnošljiv iako ovisi o tome s čim ju miješate. Okus mace je opisan poput pržene zobi. Nabrojat ćemo samo neke od prednosti mace.
Maca je bogata vitaminima B, C i E. Ona pruža obilje
kalcija (više od mlijeka), cinka, željeza, magnezija, fosfora i
aminokiselina.
Macu je dobro koristiti u smoothiesima, salatama,
pićima, kuhanoj hrani i sokovima. Ne dodajte prah u hranu koja
je vruća, jer će izgubiti sve svoje prednosti. Maca se jede
kao pečeni korijen ili se suši, melje i spravlja kao
kaša ili kao prah koji se pije s mlijekom, piše
Kreni zdravo.
Većina korisnika maca praha savjetuje korištenje s malo jogurta,
acidofila ili kefira radi neutralizacije okusa. Savjetuje se
i korištenje uz malo rižinog mlijeka, šalice špinata ili blitve
te dvije banane. Neki pak preporučuju korištenje u soku od limuna
i meda.
Maca se dnevno konzumira u količini od 1-3 žlice, a po
potrebi se doza smanjuje.
Maca ublažava simptome menopauze i hormonalnih
poremećaja, a može liječiti i sterilnost kod muškaraca
jer
povećava proizvodnju i pokretljivost spermija
te jača spolnu moć, stoga slobodno možemo reći da je maca
prirodna Viagra. Maca sprječava pojavu rahitisa i
osteoporoze, te jača imunološki sustav.
Unutar nekoliko dana korištenja mace, razina energije može
se povećati. Također je poznato da povećava razinu
izdržljivosti. Mnogi sportaši koriste macu
kao dodatak prehrani. Ako se osjećate stalno umorno,
pokušajte s macom. Samo male količine mogle bi biti upravo ono
što vam je potrebno za poticaj.