siječanjski izazov!
7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira
Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina. Možete napraviti i ukusnu povrtnu alternativu - kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama.
Mjesec siječanj vrijeme je kada mnogi donose novogodišnje odluke o zdravijem načinu života i prehrane. Baš zato aktivist Matthew Glower i njegova supruga Jane Land još u siječnju 2014. godine započeli su pokret veganuary.
Riječ je o izazovu – vegan in january – koji potiče
ljude da slijede veganski način života u siječnju s ciljem
edukacije o prednostima konzumacije hrane biljnog porijekla, ali
i kako bi smanjili svoj ugljični otisak.
Svake godine pokretu se pridružuje sve veći broj ljudi koje se
potiče da jedu hranu temeljenu na namirnicama biljnog
porijekla poput voća i povrća, žitarica, mahunarki, orašastih
plodova i sjemenki, odnosno da stisnu pauzu na uzimanje
obroka s mesom, ribom, mliječnim proizvodima i jajima.
Želite li i vi biti dio ovoga pokreta, pa makar samo na sedam dana, u ovotjednom jelovniku predlažemo vam jela koja se rade s namirnicama biljnog porijekla, ali koja su i dalje ukusna, zasitna i bogata bjelančevinama.
Ponedjeljak – Dal od crvene leće
Dal ili dhal popularno je jelo indijske kuhinje koje nalikuje na gusto varivo, a priprema se od mahunarki prepolovljenog zrna koje nije potrebno namakati prije kuhanja. Upravo zato ne iziskuje dugu termičku obradu niti planiranje – složiti ga možete za manje od sat vremena te poslužiti na tradicionalni način – uz kuhanu rižu te pogače naan ili chapati. Imamo recept.
Utorak – Ragu bez mesa s tjesteninom
Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu. Možete napraviti i ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama. Evo kako se radi.
Srijeda – Fritata bez jaja
Fritata je popularno talijansko jelo sastavljeno od izmućkanih jaja koje se zajedno s mesom, sirom i povrćem termički obrađuje u pećnici. Vrlo slično jelo možete napraviti s kombinacijom svilenog tofua i biljne zamjene za mlijeko te nešto kukuruznog škroba. Imamo recept!
Četvrtak – Gusta juha od slatkog krumpira i kikirikija
Afrička kuhinja obiluje receptima na bazi slatkog krumpira i kikirikija. Ova juha jedno je od tih tradicionalnih jela. Juha ima kremastu teksturu, a zahvaljujući različitim začinima poput cimeta, klinčića, đumbira i kumina ima i zapanjujuću dubinu okusa. Evo kako se priprema.
Petak – Pečeni tempeh s povrćem
Tempeh je fermentirani proizvod od soje koje se u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji često koristi kao zamjena za meso. To ne čudi s obzirom na to da je riječ o proizvodu koji u 100 grama sadrži oko 15 grama bjelančevina.
Najčešće se prodaje u trgovinama zdravom hranom, ali i pokojem supermarketu. Ne morate biti veliki znalac u kuhinji da biste ga pripremili kod kuće – dovoljno ga je narezati na tanke kriške i kratko ispržiti na ulju s odabranim začinima. Mi vam dajemo najjednostavniji recept za tempeh s povrćem.
Subota – Blondie kocke bez jaja i maslaca
Jeste li ikada probali blondie? Riječ je o svjetlijoj verziji američkog kolača brownies koji se tradicionalno pripremaju od brašna, jaja, šećera i maslaca. Blondie kocke krasi mekana tekstura, neodoljiva sočnost i slatkoća.
Neki je pripremaju i s neočekivanim sastojkom punim proteina – kuhanim slanutkom. Ne brinite se, kada ispečete kolač po ovom receptu, zaboravit ćete da se u njemu nalazi ta mahunarka – tako je dobar.
Nedjelja – Mesna štruca bez mesa
Mesna štruca popularno je jelo američke gastronomije. Obuhvaća
začinjeno mljeveno meso koje se povezuje jajima i krušnim
mrvicama te peče u obliku štruce u kalupu za pečenje kruha.
Umjesto mljevenog mesa možete iskoristiti i biljne izvore
bjelančevina poput leće, graha ili slanutka. Imamo recept.
Izdvojeno
-
Mornari, trgovci i istraživači stoljećima su plovili Jadranskim morem, a izložba je i svojevrsno priznanje svjetionicima, njihovim čuvarima na moru.
-
Besplatno. Bez pretplate. Bez registracije. Bez srama. Ovaj dokumentarac nije samo priča o njima, to je putovanje kroz alternativni svemir, gdje budžet ne postoji!
-
Polovica saborskih zastupnika kandidirala se na ovogodišnjim lokalnim izborima za dužnosti gradonačelnika i zamjenika, bilo za novi mandat ili za preuzimanje vlasti, kao i za funkciju župana, a troje načelnika već znaju da su pobijedili jer protukandidata nemaju.
-
Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijeti će rekreativne sportske aktivnosti, edukativne radionice i stručna vodstva.
Reci što misliš!