Lifestyle

Zdravlje

Kad ste prehlađeni pomoći će vam pileća juha, probiotici i đumbir

Kad ste prehlađeni pomoći će vam pileća juha, probiotici i đumbir
Ilustracija

Sezona gripe i prehlade u punom je zamahu, a čajevi i lijekovi te određene namirnice mogu pomoći vašem organizmu da se oporavi.

Nutricionistica Rhiannon Lambert otkrila je za Sun da pored omiljene pileće juhe postoji još nekoliko namirnica koje nam mogu pomoći kako bi ojačali naš imunitet.

“Ne postoji nijedna hrana ili dodatak koji će vas zaštititi od bolesti uzrokovanih bakterijama, virusima i drugim faktorima“, napominje.

Međutim, konzumacija raznovrsne hrane koja smanjuje upalu i povećava aktivnost antioksidanasa sigurno može pomoći u podršci vašem imunitetu.

Hrana bogata probioticima

Jogurt ili kiseli kupus možda nisu prva stvar za kojom posežete kada ste bolesni, ali nutricionistica savjetuje da ih uključite u prehranu.

“Hrana bogata probioticima je hrana koja sadrži bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja crijeva.”

“Oko 70 posto našeg imunološkog sustava nalazi se u crijevima, tako da održavanje dobre ravnoteže crijevnih bakterija može pomoći u podršci imunološkog sustava”, objasnila je nutricionistica, piše Klix.ba.

Rhiannon je predložila konzumaciju hrane bogate probioticima kao što su jogurt ili kiseli kupus.

Hrana bogata antioksidansima

Određeno voće i povrće također može pomoći vašem tijelu kada ste bolesni, kao i čokolada. Nutricionistica je predložila konzumaciju hrane bogate antioksidansima kada ste bolesni jer ona “može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa podržavajući imunološki sustav i smanjujući upale”.

Namirnice bogate antioksidansima uključuju voće kao što su borovnice, maline i naranče, povrće kao što je brokula, špinat i mrkva, zatim zeleni čaj, crna čokolada i orasi.

Češnjak

Postoje neka istraživanja koja tvrde da češnjak može pomoći u borbi protiv bakterija i virusa koji se obično povezuju sa bolestima poput prehlade i gripe, prenosi City Magazine.

Đumbir

Đumbir ima dugu povijest kao biljni lijek za tegobe, objasnila je Rhiannon.

“Dokazano je da pomaže kod mučnine i želučanih tegoba. Đumbir možete dodati čitavom nizu jela, kao što su juhe ili ga možete piti u čaju“, rekla je nutricionistica.


Reci što misliš!