Lifestyle

nikako!

Ne ostavljajte hranu van frižidera dulje od četiri sata

Ne ostavljajte hranu van frižidera dulje od četiri sata

Da bi se izbjegao razvoj bakterija, stručnjaci preporučuju da se izbjegava držanje hrane na temperaturama između 5 i 60 stupnjeva Celzijusa dulje od četiri sata. Što znači da sva hrana treba stajati u fržideru.

Nakon kuhanja hrana je zrela za klijanje spora – osim ako se jelo odmah ne stavi u hladnjak, čime bi se zaustavilo razmnožavanje aktivnih bakterija.

“Opća zdravorazumska preporuka je ostaviti kuhanu hranu na sobnoj temperaturi najviše dva sata. Važno je brzo ohladiti hranu, obzirom na temperaturni prozor u kojem se razvijaju bakterije”, rekao je Schaffer.

Savjetuje da se velike porcije hrane rasporede u manje porcije prije spremanja u frižider. Također treba provjeriti da je frižider namješten ispod 5 stupnjeva Celzijusa.

Simptomi ovakvog trovanja hranom

Općenito govoreći, simptomi “sindroma pržene riže” slični su onima koji se javljaju kod reakcije na druge vrste trovanja hranom (povraćanje, proljev, mučnina, grčevi u trbuhu i slično).

“Za razliku od drugih bakterija koje uzrokuju trovanje gotovo odmah nakon konzumacije, bakterija Bacillus cereus može izazvati reakcije 30 minuta do 5 sati nakon knzumiranja. Proljev bi mogao početi 8 do 16 sati nakon što se pojede kontaminirano jelo”, rekla je dr. Shumaker.

Iako ne postoji lijek koji bi pomogao nakon što se pojavi sindrom, najvažniji način da ostanete zdravi i borite se s njim, kažu stručnjaci, je ostati hidriran. U teškim slučajevima, kada povraćanje i proljev traju satima, preporučljivo je javiti se u bolnicu.

Iako je odlučeno da je smrt briselskog studenta uzrokovala bakterija Bacillus cereus, dr. Schaffner ističe kako je vrlo rijetko da ova vrsta trovanja hranom dovede do smrti, prenosi Ordinacija.


Reci što misliš!