Dobra kužina
Pirjanjem omekšajte jeftin i žilav komad mesa
Pirjanje podrazumijeva termičku obradu velikih komada mesa ili povrća koji su djelomično prekriveni tekućinom, dok se za kuhanje obično koriste manji komadi koji su potpuno uronjeni u tekućinu.
Odgovarajuća termička obrada mesa izazovan je proces za mnoge kuharske početnike. Važno je izbjeći isušivanje mesa i pripremu koja rezultira žilavim komadom bjelančevine, a koje je neizbježno popraćeno i gubitkom (dobrog) okusa.
Ako želite tvrd komad mesa omekšati i pretvoriti u sočno jelo
koje se može rezati vilicom – najbolje ga je
prepirjati. Pirjanje je kuharska metoda koja se sastoji od
dva koraka: prvo se meso poprži na jakoj vatri i na nešto masnoće
kako bi se karamelizirala njegova površina, a potom se
temperatura smanji, a jelo izloži produljenoj obradi u nešto
tekućine.
Pirjanje je uistinu čaroban proces tijekom kojeg se poboljšava
okus svakog jela, a idealno je za sve one koji ne žele
prljati mnogo posuđa. Idealno posuđe za pirjanje su lonci s
poklopcem od lijevanog željeza poput dutch
ovena koje možete upotrijebiti za pripremu hrane na
štednjaku, ali i u pećnici.
Glavna razlika između pirjanja i kuhanja očituje se u
količini upotrijebljene tekućine tijekom toga procesa. Pirjanje
podrazumijeva termičku obradu velikih komada mesa ili povrća koji
su djelomično prekriveni tekućinom, dok se za kuhanje obično
koriste manji komadi koji su potpuno uronjeni u tekućinu.
Što točno morate napraviti?
1. U posudi zagrijte nešto masnoće – najčešće ulja, masti
ili maslaca – i na njemu kratko pržite svaku stranu
namirnice dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite
namirnicu iz posude i odložite sa strane.
2. U isti lonac dodajte nasjeckani luk, ljutiku i/ili češnjak te
nastavite termički obrađivati te namirnice kako bi jelu podarile
aromu i okus.
3. Deglazirajte lonac, odnosno podlijte sadržaj lonca
temeljcem, vinom, pivom ili čak običnom vodom. Tekućina će pomoći
da olabavite, otopite i ostružete zapečene komadiće hrane s dna
lonca, a koji su puni okusa.
4. Kada tekućina zavrije, vratite glavni sastojak u lonac. Meso
ili povrće trebalo bi biti djelomično potopljeno u
tekućini.
5. Poklopite lonac i nastavite namirnice termički
obrađivati na laganoj temperaturi na štednjaku ili u
pećnici.
6. Povrće ćete morati kuhati kraće nego veći komad mesa
pa prilagodite vrijeme kuhanja sadržaju lonca. Nitko ne želi
jesti povrće koje se raspalo i pretvorilo u kašu.
Izdvojeno
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
-
Pitanje nošenja vjenčanog prstena daleko je složenije nego što se na prvi pogled čini. Ova naizgled jednostavna tradicija krije bogatu povijest koja seže sve do drevnog Egipta, a današnji običaji razlikuju se diljem svijeta.
-
U četvrtak, 12. prosinca 2024. godine s početkom u 19.00 sati u Zadru u košarkaškoj dvorani „Krešimir Ćosić“ na ŠC Višnjik, odigrati će se košarkaša utakmica "AdmiralBet ABA" lige između KK „Zadar“ iz Zadra i i KK „Borac Mozzart“ iz Čačka, Republika Srbija.
Reci što misliš!