gastro kutak
Recept za najbolje domaće mlince
I dok su u trgovinama dostupni gotovi mlinci raznih industrijskih proizvođača, svatko tko je probao prave, domaće mlince složit će se da su neusporedivo bolji.
Purica s mlincima u sjevernoj Hrvatskoj sinonim je za Božić. Ovu divnu kombinaciju obožavaju baš svi i vjerojatno se svaki blagdan ponovno pitaju zašto je ne pripremaju češće.
I dok su u trgovinama dostupni gotovi mlinci raznih industrijskih proizvođača, svatko tko je probao prave, domaće mlince složit će se da su neusporedivo bolji.
Mlince je zapravo vrlo jednostavno napraviti, a sve sastojke već imate kod kuće, piše Pun kufer.
Toliko su fini da im nećete odoljeti ni kao hrskavoj grickalici, a sasvim smo sigurni da vam, kad ih jednom napravite, nikada više neće pasti na pamet da ih kupite. A kada se uvjerite da ih je stvarno lako napraviti, družit će se s vašim pečenjima puno češće od jednom godišnje.
Idealna temperatura varirat će od pećnice do pećnice, ali pazite da nije viša od 150 stupnjeva jer će tanko tijesto lako zagorjeti. Gotove mlince čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorenoj plastičnoj vrećici. Kada ih odlučite pripremiti, samo ih prelijte kipućom slanom vodom i ostavite u njoj najviše dvije minute da ne postanu gnjecavi. Pomiješajte mlince s masti od pečenja uz koje ćete ih poslužiti – i guštajte.
Sastojci za domaće mlince
- 1 kg oštrog brašna
- 1 jaje
- 0,5 dl ulja
- 4-5 dl mlijeka, mlakog
- 1 čajna žličica soli
- voda, mlaka
- ulje za premazivanje lima
Priprema domaćih mlinaca
U velikoj zdjeli pomiješate brašno, jaje, ulje, mlijeko i sol. Dodajte mlake vode koliko je potrebno da dobijete čvršće tijesto. Mijesite ga rukama, ne mikserom.
Tijesto podijelite na nekoliko komada i svaki razvaljajte pravokutnik. Neka tijesto bude toliko tanko da je skoro prozirno.
Zagrijte pećnicu na 120 do 150 stupnjeva.
Veliki lim za pečenje okrenite naopako da dobijete ravnu plohu i namastite ga s par kapi ulja. Ovo napravite samo za prvu turu mlinaca koju ćete peći, ne morate nanovo premazivati lim.
Svaku turu pecite 3 do 4 minute, dok mlinci ne dobiju zlatno-žutu boju. Pazite da ne budu pretamni.
Izdvojeno
-
Trasa utrke je uz samu obalu, pružajući sudionicima priliku da uživaju u predivnom ambijentu i jedinstvenom božićnom ugođaju našeg grada.
-
Šampon za suho pranje ili suhi šampon često se predstavlja kao brzo i jednostavno rješenje za osvježavanje i "maskiranje" masne kose, ali mnogi koji ga koriste, posebno oni s masnijim vlasištem, ne dobiju uvijek očekivane rezultate. No, jedan jednostavan trik, koji je nedavno postao viralan na TikTok-u, mogao bi to promijeniti.
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
Reci što misliš!