Dobra kužina
Recept za mesne okruglice u umaku od luka
Ukusne mesne okruglice u kremastom umaku od luka još su bolje u kombinaciji s pire krumpirom, a mogu se poslužiti i uz pečeni kruh.
Nedavno sam radio poznatu francusku juhu od luka u koju sam dodao malo slanine kako bi joj obogatio okus, a sad sam tu bazu ukuhao i njoj poslužio mesne okruglice i tako dobio odličan recept, piše Vedran Bošković za Volim meso.
Uvjet je naravno da volite luk jer ga ima baš dosta, ali je tako lijepo karameliziran i slatkast da čak i oni koji ga izbjegavaju bi mogli biti zadovoljni s ovim jelom.
Kao prilog sam poslužio pire krumpir koji savršeno paše, a i opcija gdje dodate samo kruh je također odlična! Možda malo salate sa strane i imate savršen obrok koji će vas zasitite u ove jesenske dane.
SASTOJCI Za mesne okruglice: 850 g PIK miješanog mljevenog mesa Priprema:
Za umak: 100 g krušnih mrvica 50 ml mlijeka, 1 žlica nasjeckanog peršina, ½ žličice suhog timijana, ½ žličice suhog bosiljka, 1 žličica soli, ½ žličice papra, 1 manji luk, sitno nasjeckan 3 režnja češnjaka, protisnuta 100 g gruyere sira (može i neki drugi tvrdi sir), 1 jaje, 200 g naribane mozzarelle, 3 veća luka, 4 žlice maslinovog ulja, 2 žlice maslaca, sol, papar, 4 režnja češnjaka, 1 žličica suhog timijana, 50 ml bijelog vina, 1 žlica brašna, 500 ml goveđeg temeljca
Sve sastojke za mesne okruglice osim mozzarelle stavite u zdjelu i sjedinite. Oblikujte mesne okruglice u veličini po želji. Kako bi lakše oblikovali navlažite ruke s malo hladne vode. Okruglice složite na tanjur i stavite ih u hladnjak na 20-ak minuta kako bi se malo stisnule.
1. Sve sastojke za mesne okruglice osim mozzarelle stavite u zdjelu i sjedinite. Oblikujte mesne okruglice u veličini po želji. Kako bi lakše oblikovali navlažite ruke s malo hladne vode. Okruglice složite na tanjur i stavite ih u hladnjak na 20-ak minuta kako bi se malo stisnule.
2. U međuvremenu pripremite sve za umak. Luk ogulite i narežite
na tanke polumjesece, a češnjak protisnite kroz
gnječilicu. Izaberite posudu koja može ići i na štednjak i u
pećnicu te u njoj zagrijte 2 žlice ulja. Popecite mesne okruglice
sa svih strana nekih 10-ak minuta te ih zatim prebacite na
pladanj i stavite sa strane.
3. U istu posudu dodajte ostatak ulja i maslac te kad se zagrije
stavite luk, sol i papar. Neka se luk skroz karamelizira na
srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Dodajte češnjak i
timijan te nakon minute i vino. Umiješajte brašno te sve zalijte
s temeljcem. Dobro sve promiješajte i pustite neka se kuha 5-10
minuta dok se ne zgusne. Dodajte zapečene mesne okruglice u umak
te pospite s naribanom mozzarellom.
4. Prebacite posudu u pećnicu zagrijanu na 200 °C (samo gornji
grijač) i zapecite dok se ne rastopi. Poslužite ove
preukusne mesne okruglice uz pire krumpir ili kruh.
Izdvojeno
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
Reci što misliš!