Lifestyle

Dobra kužina

Recept za mesne okruglice u umaku od luka

Recept za mesne okruglice u umaku od luka
coolinarika

Ukusne mesne okruglice u kremastom umaku od luka još su bolje u kombinaciji s pire krumpirom, a mogu se poslužiti i uz pečeni kruh.

Nedavno sam radio poznatu francusku juhu od luka u koju sam dodao malo slanine kako bi joj obogatio okus, a sad sam tu bazu ukuhao i njoj poslužio mesne okruglice i tako dobio odličan recept, piše Vedran Bošković za Volim meso.

Uvjet je naravno da volite luk jer ga ima baš dosta, ali je tako lijepo karameliziran i slatkast da čak i oni koji ga izbjegavaju bi mogli biti zadovoljni s ovim jelom.

Kao prilog sam poslužio pire krumpir koji savršeno paše, a i opcija gdje dodate samo kruh je također odlična! Možda malo salate sa strane i imate savršen obrok koji će vas zasitite u ove jesenske dane.

SASTOJCI Za mesne okruglice: 850 g PIK miješanog mljevenog mesa Priprema:

Za umak: 100 g krušnih mrvica 50 ml mlijeka, 1 žlica nasjeckanog peršina, ½ žličice suhog timijana, ½ žličice suhog bosiljka, 1 žličica soli, ½ žličice papra, 1 manji luk, sitno nasjeckan 3 režnja češnjaka, protisnuta 100 g gruyere sira (može i neki drugi tvrdi sir), 1 jaje, 200 g naribane mozzarelle, 3 veća luka, 4 žlice maslinovog ulja, 2 žlice maslaca, sol, papar, 4 režnja češnjaka, 1 žličica suhog timijana, 50 ml bijelog vina, 1 žlica brašna, 500 ml goveđeg temeljca

Sve sastojke za mesne okruglice osim mozzarelle stavite u zdjelu i sjedinite. Oblikujte mesne okruglice u veličini po želji. Kako bi lakše oblikovali navlažite ruke s malo hladne vode. Okruglice složite na tanjur i stavite ih u hladnjak na 20-ak minuta kako bi se malo stisnule.

1. Sve sastojke za mesne okruglice osim mozzarelle stavite u zdjelu i sjedinite. Oblikujte mesne okruglice u veličini po želji. Kako bi lakše oblikovali navlažite ruke s malo hladne vode. Okruglice složite na tanjur i stavite ih u hladnjak na 20-ak minuta kako bi se malo stisnule.


2. U međuvremenu pripremite sve za umak. Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece, a češnjak protisnite kroz gnječilicu. Izaberite posudu koja može ići i na štednjak i u pećnicu te u njoj zagrijte 2 žlice ulja. Popecite mesne okruglice sa svih strana nekih 10-ak minuta te ih zatim prebacite na pladanj i stavite sa strane.


3. U istu posudu dodajte ostatak ulja i maslac te kad se zagrije stavite luk, sol i papar. Neka se luk skroz karamelizira na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. Dodajte češnjak i timijan te nakon minute i vino. Umiješajte brašno te sve zalijte s temeljcem. Dobro sve promiješajte i pustite neka se kuha 5-10 minuta dok se ne zgusne. Dodajte zapečene mesne okruglice u umak te pospite s naribanom mozzarellom.


4. Prebacite posudu u pećnicu zagrijanu na 200 °C (samo gornji grijač) i zapecite dok se ne rastopi. Poslužite ove preukusne mesne okruglice uz pire krumpir ili kruh.


Reci što misliš!