Lifestyle

Dobra kužina

Rižu je dobro oprati prije kuhanja, slažu se kulinarski stručnjaci

Rižu je dobro oprati prije kuhanja, slažu se kulinarski stručnjaci
Shutterstock/Ilustracija

Kulinarski stručnjaci tvrde da pranje riže smanjuje količinu škroba koji dolazi iz zrna riže, što možete primijetiti po mutnoj vodi nakon ispiranja riže

U kulinarskim krugovima pranje se zagovara kod nekih jela kada se traži odvojeno zrno. Ipak, za ostala jela kao što su rižota, paella i pudinzi od riže (gdje vam je potreban ljepljiv, kremast učinak), pranje se izbjegava.

Tradicionalno se riža ispirala kako bi se isprala prašina, insekti, kamenčići i komadići ljuske. U novije vrijeme kada je primjetna sve veća upotreba plastike, otkriveno je da je u nekim vrstama hrane pronađena mikroplastika, uključujući i rižu.

Pokazalo se da proces pranja ispire do 20% plastike iz nekuhane riže, piše IFL Science.

Također je poznato da riža sadrži i arsen, a pokazalo se da se ispiranjem uklanja oko 90% bio-pristupačnog arsena, ali se također ispiru i nutrijenti važni za naše zdravlje, uključujući bakar, željezo, cink i vanadij.

Razina arsena u riži varira ovisno o tome gdje se uzgaja, sorti riže i načinu na koji se kuha. Najbolji savjet je da prethodno operete rižu i da se pobrinete da jedete razne žitarice.


Reci što misliš!