Prijatelji životinja
Biljno meso na roštilju, kultivirano na ekranu
Ovom akcijom Prijatelji životinja obilježavaju Dan biljnoga mesa. kojim se svake godine 10. listopada naglašava činjenica da je biljno meso bolje za ljudsko zdravlje, životinje i planet.
10. listopada 2023. godine od 11 sati zagrebačkim Trgom bana Jelačića širit će se miris roštilja. Iako će mnogi zbog primamljivog mirisa i izgleda mesa pomisliti da je riječ o životinjskome, iznenadit će se kada doznaju od Prijatelja životinja i Mateija Negovetića, koji će na licu mjesta pripremati hranu, da je sve što nude za degustaciju potpuno biljnoga podrijetla.
Ovom akcijom Prijatelji životinja obilježavaju Dan biljnoga mesa. kojim se svake godine 10. listopada naglašava činjenica da je biljno meso bolje za ljudsko zdravlje, životinje i planet.
Iza roštilja, na velikom ekranu prikazivat će se kratki film o
razvoju i prednostima kultiviranog mesa, preveden na
hrvatski jezik.
Biljno meso ima vrlo sličan okus i teksturu kao meso
životinja, a proizvedeno je od kvalitetnih biljnih bjelančevina,
najčešće graška. Proizvođači mesa biljnoga podrijetla iskoristili
su biokemijsku sličnost između biljaka i životinja, odnosno
činjenicu da, iako biljke nemaju mišiće, sadrže bjelančevine,
masti, vitamine, minerale i vodu. Za proizvodnju biljnoga mesa
koristi se 72 – 99 % manje vode i 47 – 99 % manje obradivog
zemljišta. Nadalje, uzrokuje 51 – 91 % manje onečišćenja vode i
emitira 30 – 90 % manje emisija stakleničkih plinova. Dostupno je
u gotovo svim trgovinama u Hrvatskoj i dolazi u raznim oblicima:
od ćevapčića i bifteka do salama i hrenovki, što će sve
Prijatelji životinja nuditi prolaznicima. Glavni adut roštilja
bit će revolucionarni veganski odrezak filet mignon.
S druge strane, kultivirano meso u Hrvatskoj još uvijek
nije dostupno, no Prijatelji životinja s nestrpljenjem očekuju
prve takve proizvode na policama trgovina u bliskoj budućnosti.
Kultivirano meso proizvodi se izravnim uzgojem životinjskih
stanica. U procesu uzgoja koriste se osnovni elementi potrebni za
izgradnju mišića i masti te se omogućuje isti biološki proces
koji se događa unutar životinje. Identično je životinjskome mesu
na staničnoj razini, no ova metoda proizvodnje eliminira potrebu
za uzgojem i ubijanjem životinja za hranu. I kultivirano meso ima
goleme prednosti u odnosu na konvencionalnu životinjsku
poljoprivredu i meso nastalo uzgojem i ubijanjem životinja.
Kultivirano meso naziva se još i čistim mesom jer nastaje u
kontroliranim uvjetima i, za razliku od životinjskoga mesa, ne
sadrži antibiotike, gnoj, pesticide i tumore. Važno je naglasiti
i da se tijekom proizvodnje ne koristi metoda genetskog
modificiranja.
Korištenje biljnog i kultiviranog mesa ublažit će krčenje šuma
povezano s uzgojem životinja radi hrane, gubitak biološke
raznolikosti, otpornost na antibiotike, izbijanje zoonoza i
smanjiti klanje životinja. To će biti objašnjeno u kratkom
edukativnom filmu o kultiviranom mesu koji će sigurno
zaintrigirati prolaznike. Prijatelji životinja pozivaju sve da se
i dodatno educiraju o kultiviranom mesu: „Imamo povijesnu priliku
iskorijeniti masovno ubijanje životinja i uništavanje planeta
novim inovacijama i proizvodima. Industrija hrane prolazi kroz
transformaciju. Inovacije poput kultiviranog mesa trebamo što
prije prigrliti dobrom informiranošću i točnim informacijama, a
ne stvaranjem predrasuda.”
Matei Negovetić, zaljubljenik u kuhanje i isprobavanje novih
recepata, voditelj Akademije plant-based kuhanja te bloga i
stranice naziva Plant-based full of taste, poziva sve da im
se pridruže na edukaciji i degustaciji u utorak: „Ako mi ne
vjerujete na riječ da je biljno meso jednako sočno, kompaktno i
ukusno, a jela napravljena s njim jednako zanimljiva i vizualno i
okusom, dođite i uvjerite se sami.
Uz ukusne zalogajčiće moći ćete doznati više o činjenici da prelaskom na biljno meso i druge biljne proteine možemo koristiti daleko manje prirodnih resursa i pomoći smanjiti ogromnu štetu koju je našem planetu prouzročio uzgoj životinja radi hrane. Iza biljnog mesa koje ćemo nuditi za degustaciju krije se mnogo više od dobrog okusa: takvo meso bolje je probavljivo zbog visokog postotka vlakana, snižava kolesterol i, uz manje kalorija, pomaže u poboljšanju zdravlja crijevnog mikrobioma.”
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!