Lifestyle

ljubimci

Najrazigranije pasmine pasa, savršene za aktivne vlasnike

Najrazigranije pasmine pasa, savršene za aktivne vlasnike
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

IAKO je svaki pas karakterno različit, određene pasmine imaju specifične osobine, što budućim vlasnicima može pomoći u odabiru savršenog ljubimca. Ako tražite psa koji je pun energije i voli se igrati, stručnjaci portala The Spruce Pets su izdvojili 10 pasmina poznatih po razigranom temperamentu

Labrador                                                                                                      labradorLabradori su veliki, simpatični psi koji vole sve što ima veze s igrom. Ova pasmina potječe s Newfoundlanda, a kasnije je donesena u Englesku, gdje je korištena tijekom lova na patke. Američki kinološki savez ih je priznao 1917. godine, a nije im trebalo dugo da osvoje srca ljubitelja pasa diljem svijeta. Labradori su poznati po svojoj društvenosti i uravnoteženom temperamentu, zbog čega su čest izbor za obitelji s djecom.

Bokser

bokser

Mišićavi i atletski građeni bokseri imaju bogatu povijest kao borbeni psi, ali su također poznati po svojoj hrabrosti, inteligenciji i odanosti. U prošlosti su korišteni kao lovci ili čuvari, a danas su traženi obiteljski ljubimci. Imaju veselu narav i puni su energije, što ih čini odličnim izborom za fizički aktivne vlasnike. Ovi razigrani psi nisu najbolji izbor za obitelji s malom djecom jer bi se tijekom igre mogli uzbuditi i slučajno srušiti dijete.

Zlatni retriver

zlatni retriver

Ovi veliki psi su tipični obiteljski psi. Lojalni su i inteligentni, a uz to su i smiješni i živahni. Slično labradorima, obožavaju se igrati u vodi i vole pratiti svoje vlasnike. Odlični su ljubimci za ljude svih dobi i slažu se s većinom drugih životinja.

Pomeranski špic

pomeranski špic

Pomeranski špic je daljnji rođak aljaških malamuta i samojeda. U Europi su stekli popularnost krajem 19. stoljeća jer ih je kraljica Viktorija držala kao ljubimce. Ako razmišljate o maloj pasmini koja se voli igrati, stavite pomeranskog špica na svoj popis. Oni su vesele, nježne njuškice, ali budite oprezni jer znaju biti tvrdoglavi.

Australski ovčar

australski ovčar

Australski ovčari su jedna od najaktivnijih pasmina pasa. Oni vole trčati, skakati i igrati se kad god imaju priliku. Izuzetno su vješti i inteligentni, zbog čega je bitno da uvijek imaju mentalnu stimulaciju. Budući da su uzgojeni kao radni psi, trebat ćete im posvetiti više vremena i energije da bi im pružili sretan život. 

Engleski springer španijel

0fa66df8b9c0e254277432ef5bf579d0.jpg?v=2

Engleski springer španijeli su stekli popularnost u Europi početkom 20. stoljeća. Ovi psi su prijateljski nastrojeni, zabavni i inteligentni, a dobro se uklapaju u aktivne obitelji. Društveni su i vole djecu i druge kućne ljubimce, a uz to su izuzetno nježni. No, ako se odlučite za engleskog springer španijela, budite spremni na njihovu visoku razinu energije.

Velški korgi

korgi

Velški korgiji su bili omiljena pasmina kraljice Elizabete II. Korgiji su psi velikog duha u malom tijelu. Oni su inteligentni, aktivni i odani psi koji se obožavaju igrati. Ova pasmina je sklona debljanju i problemima s leđima, zbog čega zahtijevaju svakodnevnu tjelovježbu.

Jack Russell terijer

jack russel terijerJack Russell terijer je mali, borbeni, lovački pas koji se koristio u lovu na lisice. Jack Russell terijeri su popularni obiteljski psi zbog inteligencije i zaigrane naravi. No, budite svjesni da mogu biti prilično glasni. Isto tako, možda nisu najbolji izbor za obitelji s malim krznenim životinjama jer imaju lovački nagon.

Francuski buldog

franscuski buldog

Francuski buldog je trenutno jedna od najpopularnijih pasmina, uglavnom zbog svoje smiješne i vesele osobnosti i izuzetne odanosti. Iako su aktivni psi i vole se igrati, njihovi vlasnici moraju biti oprezni jer se mogu lako pregrijati i imati probleme s disanjem zbog ravnih lica.

Portugalski vodeni pas

portugalski vodfeni pas

Ako ste alergični na pse, a želite psa, portugalski vodeni pas bi mogao biti savršen izbor za vas. Iako nijedan pas nije u potpunosti hipoalergen, ova srednje velika pasmina je poznata po tome što se ne linja puno i ne slini. Portugalski vodeni psi su radni psi koji su vesele i inteligentne naravi, što znači da su fantastični za aktivne obitelji. Dobro se slažu s ljudima svih dobi i vole se igrati.

 


Reci što misliš!