Lifestyle

kužina

Kada dodati suhe, a kada svježe začine u jelo?

Kada dodati suhe, a kada svježe začine u jelo?
Pratiksha Mohanty/Unsplash

Ako želite pojačati okuse u jelu, jako je bitno i kada točno dodajete začine tijekom kuhanja. Suhe začine i začine u prahu općenito je bolje dodavati pred početak procesa kuhanja jer će tako imati veći utjecaj na okus jela.

S druge strane, svježe začine i začinsko bilje najbolje je dodati na kraju kuhanja.

Dakle, da biste maksimizirali okuse, ključno je vrijeme dodavanja začina jelu. Naravno, i količina upotrijebljenog začina također je važna.

Što se prije dodaju suhi začini u procesu kuhanja, to će više okusa dobiti od tih začina. Što se više okusa ekstrahira iz sušenog začina ili začinske paste, to je gotovo jelo pikantnije i ukusnije.

Zagrijavanje začina

Zagrijavanje začina u malo ulja na početku kuhanja omogućit će da se začin prepeče i ima bogatiji i puniji okus. To se obično radi odmah na kraju prvog koraka, dakle obično nakon što prepržite luk i/ili češnjak.Ako se začini dodaju na kraju procesa kuhanja, neće imati vremena puste sav svoj okus.

Primjerice, ako čili u prahu dodate odmah na početku kuhanja, jelo će na kraju biti pikantno. No, dodate li ovaj začin na samom kraju kuhanja, rezultat bi mogao biti prilično blag, ili barem blaži nego u prvom slučaju.

Začinsko bilje

Začinsko bilje pružit će bolji okus jelu ako se doda na kraju procesa kuhanja. Mnoge svježe začinske biljke mogu izgubiti svoj okus tijekom kuhanja pa ih nećete osjetiti u jelu ako ih dodate prerano, piše Eat by date.

Također, većina svježeg začinskog bilja će izgubiti i boju i teksturu ako ih dodate prerano. No, neke biljke mogu podnijeti termičku obradu. To vrijedi za ružmarin koji možete dodati i ranije.


Reci što misliš!