kužina
Kada dodati suhe, a kada svježe začine u jelo?
Ako želite pojačati okuse u jelu, jako je bitno i kada točno dodajete začine tijekom kuhanja. Suhe začine i začine u prahu općenito je bolje dodavati pred početak procesa kuhanja jer će tako imati veći utjecaj na okus jela.
S druge strane, svježe začine i začinsko bilje najbolje je dodati na kraju kuhanja.
Dakle, da biste maksimizirali okuse, ključno je vrijeme dodavanja začina jelu. Naravno, i količina upotrijebljenog začina također je važna.
Što se prije dodaju suhi začini u procesu kuhanja, to će više okusa dobiti od tih začina. Što se više okusa ekstrahira iz sušenog začina ili začinske paste, to je gotovo jelo pikantnije i ukusnije.
Zagrijavanje začina
Zagrijavanje začina u malo ulja na početku kuhanja omogućit će da se začin prepeče i ima bogatiji i puniji okus. To se obično radi odmah na kraju prvog koraka, dakle obično nakon što prepržite luk i/ili češnjak.Ako se začini dodaju na kraju procesa kuhanja, neće imati vremena puste sav svoj okus.
Primjerice, ako čili u prahu dodate odmah na početku kuhanja, jelo će na kraju biti pikantno. No, dodate li ovaj začin na samom kraju kuhanja, rezultat bi mogao biti prilično blag, ili barem blaži nego u prvom slučaju.
Začinsko bilje
Začinsko bilje pružit će bolji okus jelu ako se doda na kraju procesa kuhanja. Mnoge svježe začinske biljke mogu izgubiti svoj okus tijekom kuhanja pa ih nećete osjetiti u jelu ako ih dodate prerano, piše Eat by date.
Također, većina svježeg začinskog bilja će izgubiti i boju i teksturu ako ih dodate prerano. No, neke biljke mogu podnijeti termičku obradu. To vrijedi za ružmarin koji možete dodati i ranije.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!