
Ako želite pojačati okuse u jelu, jako je bitno i kada točno dodajete začine tijekom kuhanja. Suhe začine i začine u prahu općenito je bolje dodavati pred početak procesa kuhanja jer će tako imati veći utjecaj na okus jela.
S druge strane, svježe začine i začinsko bilje najbolje je dodati
na kraju kuhanja.
Dakle, da biste maksimizirali okuse, ključno je vrijeme dodavanja
začina jelu. Naravno, i količina upotrijebljenog začina također
je važna.
Što se prije dodaju suhi začini u procesu kuhanja, to će više
okusa dobiti od tih začina. Što se više okusa ekstrahira iz
sušenog začina ili začinske paste, to je gotovo jelo pikantnije i
ukusnije.
Zagrijavanje začina
Zagrijavanje začina u malo ulja na početku kuhanja omogućit će da
se začin prepeče i ima bogatiji i puniji okus. To se obično radi
odmah na kraju prvog koraka, dakle obično nakon što prepržite luk
i/ili češnjak.Ako se začini dodaju na kraju procesa kuhanja, neće
imati vremena puste sav svoj okus.
Primjerice, ako čili u prahu dodate odmah na početku kuhanja,
jelo će na kraju biti pikantno. No, dodate li ovaj začin na samom
kraju kuhanja, rezultat bi mogao biti prilično blag, ili barem
blaži nego u prvom slučaju.
Začinsko bilje
Začinsko bilje pružit će bolji okus jelu ako se doda na kraju
procesa kuhanja. Mnoge svježe začinske biljke mogu izgubiti svoj
okus tijekom kuhanja pa ih nećete osjetiti u jelu ako ih dodate
prerano, piše Eat by date.
Također, većina svježeg začinskog bilja će izgubiti i boju i
teksturu ako ih dodate prerano. No, neke biljke mogu podnijeti
termičku obradu. To vrijedi za ružmarin koji možete dodati i
ranije.