
Skuša u konzervi bolja je opcija od tune: Evo zašto biste ju trebali jesti češće
Jedna od najboljih plavih riba koje možete izabrati je skuša.
Sadrži puno omega-3 masnih kiselina, vitamina B12, proteina
i minerala. Možete ju pronaći u gotovo svim trgovinama u
konzerviranom obliku.
Ova riba dobro je poznata u našim krajevima, a nalazimo je i u
Jadranskom moru. Stručnjaci preporučuju da se riba konzumira dva
puta tjedno pa ako težite k tome, skuša će svakako biti bolji
izbor od tune ili lososa.
Skuša sadrži dva puta više omega-3 masnih kiselina od lososa te
je bogata selenom. Svakako, ako imate priliku, konzumirajte
svježu skušu, ali odlična zamjena za to je upravo skuša iz
konzerve.
Konzervirana skuša
Konzervirana skuša ima blaži okus od sardina ili inćuna.
Masnija je riba od tune pa je u konzerviranom obliku sočnija,
posebice u maslinovom ulju. Uz to, skuša u konzervi nema
intenzivan miris kao tuna.
Skuša u konzervi može biti s maslinovim uljem, biljnim uljem ili
u vlastitom soku, a može biti file s ili bez kosti te može biti
file skuše sa žara.
Broj kalorija i hranjivih vrijednosti ovisi o tome kako je skuša
konzervirana.
Koji su benefiti skuše?
Konzumiranje skuše, svježe ili iz konzerve, može
poboljšati zdravlje srca. Upravo zbog velike količine
omega-3 masne kiseline u ljudskom tijelu može smanjiti krvni
tlak, ali i razinu kolesterola.
Istraživanja su pokazala kako ljudi koji redovito jedu skušu
imaju niži krvni tlak i nižu razinu kolesterola. Niži
krvi tlak olakšava rad srca, a niža razina kolesterola utječe na
manje nakupljanje masti u arterijama.