Lifestyle

evo detalja

Stručnjaci za sigurnost hrane nikada neće kupiti ovih 5 artikala u trgovini

Stručnjaci za sigurnost hrane nikada neće kupiti ovih 5 artikala u trgovini
Thinkstock

Huffpost je izdvojio pet stvari koje stručnjaci za sigurnost hrane neće kupiti u trgovini i zašto biste trebali razmisliti o izbjegavanju ovih proizvoda.

Narezano voće

Mnogo svježeg voća narezanog u supermarketu nije siguran izbor, prema Darinu Detwileru, predsjedavajućem Programa sigurnosti hrane Nacionalnog udruženja za zdravlje okoliša i autoru knjige “Sigurnost hrane: prošlost, sadašnjost i predviđanja”.

Detwiler je za HuffPost rekao da je vidio radnike u odjelu s proizvodima kako čiste pod, ne peru ruke, a zatim režu i pakiraju voće. Objasnio je da radnici u supermarketima pripremaju hranu kao što je svježe voće “tamo gdje nalazimo probleme s kontaminacijom, unakrsnom kontaminacijom i produženim vremenom kada hrana više nije sigurna, a patogeni rastu prije nego što je uopće kupimo.”

Kuhana hrana gotova za jelo

Još jedno mjesto na kojem patogeni mogu rasti je kuhana hrana gotova za konzumaciju u odjelima samoposluživanja u supermarketima. Ova se hrana obično priprema u supermarketu i namijenjena je za konzumaciju odmah iz posude.

Ova hrana je zabranjena za Detwiler. Objasnio je da je teško pripremljenu toplu hranu držati toplom, a hladnu hranu hladnom. Ta se hrana često skladišti u “opasnoj zoni”, koju Ministarstvo poljoprivrede SAD-a definira kao temperature između 4 i 60 stupnjeva Celzijusa. Kada je hrana u “opasnoj zoni”, bakterije se mogu brzo razvijati, što može naštetiti hrani – pogotovo ako je tamo dulje od dva sata.

Gotova hrana pripremljena u supermarketu također stvara rizik od “unakrsne kontaminacije prljavim rukama” i izaziva zabrinutost za alergene, rekao je Detwiler.

Zelena salata u vrećicama

Zbog nekoliko izbijanja E. coli i listerije povezanih sa salatom u vrećicama, Detwiler preporučuje da kupite cijelu glavicu salate i sami je operete.

“Zašto bismo i dalje, nakon svih ovih incidenata, više samo otvarali vrećicu miješanog, gotovog za jelo ‘prethodno opranog’ lisnatog povrća?” upitao je, ponovno napomenuvši da praktičnost nikada ne bi trebala biti važnija od sigurnosti hrane.

Većina delikatesnih proizvoda

Detwiler “nije ljubitelj kupnje piletine ili mljevene junetine na pultu s mesom”. Prema Detwileru, “zaposlenici često znaju malo o sigurnosti hrane, ne slijede pravila ‘prvi ušao, prvi izašao’, nemaju pojma odakle je proizvod došao, niti koliko je dugo tamo.”

Dodao je da zaposlenici koji pripremaju ovu hranu mogu doći na posao bolesni, možda neće slijediti najbolju praksu kada je u pitanju higijena i možda neće paziti na kontrolu temperature u delikatesnoj kutiji.

Detwiler preporučuje kupnju paketa s oznakom naziva tvrtke, datuma i kodova serije te pripremu delikatesnih namirnica kod kuće.

Dinja

Dinja je posebno sklona izazivanju bolesti koje se prenose hranom jer “ima vanjski dio koji se ne može adekvatno očistiti da ubije patogene”, a “pH iznutra je na razini koja podržava brzi rast patogena”. Kada potrošači režu dinju nožem, bakterije na koži dinje zagađuju unutrašnjost ploda i brzo rastu.

Za one koji ne mogu odoljeti dinji, Detwiler je rekao da “ne bi spremao ostatke jer više vremena znači veći rast patogena”. Svim potrošačima savjetuje da se klone dinje koja se poslužuje u restoranima.


Reci što misliš!