dobra kužina
Počela je sezona gljiva
S hladnijim danima i početkom jeseni sve više ljudi kreće u šumu u potragu za gljivama. Savršena je to prilika za spojiti ugodnu šetnju, boravak u prirodi i opremiti se svime potrebnim za bogatu večeru. Mi vam donosimo kratki vodič u kojem je sve što trebate znati prije nego krenete u branje gljiva
Gljive se mogu brati gotovo cijelo ljeto, ali najviše gljiva nalazi se u jesenskim mjesecima. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj postoji oko 4500 vrsta gljiva, a prilikom berbe morate biti iznimno oprezni i pronaći one prave. Osnova kod branja gljiva je branje isključivo onih za koje ste 100% sigurni da su jestive.
Najbolje lokacije za branje gljiva pronaći ćete na hladnim i vlažnim područjima. Unutrašnjost Hrvatske, Gorski Kotar, okolica Zagreba ili Slavonske šume dom su brojnim šumskim gljivama. Iako se mogu brati u svako doba dana, najbolje ih je brati ili u rano jutro nakon kiše, ili u sumrak, kada ćete ih pronaći najviše. Naravno, ako znate da je neko područje iznimno popularno za gljivarenje, krenite ranije da uberete što više.
Ako se odlučite za branje na jesen u šumi možete pronaći svašta. Pravi vrganji, sunčanice, gomoljače, golubovače, srnjače, bukovača, crne trube. Osim da obratite pažnju na gljive koje ćete tražiti na jesen, postoji još nekoliko pravila kojih se trebate držati. Preporučena količina gljiva koje možete ubrati u jednom danu je 2 kilograma, a čak 350 vrsta je zabranjeno brati i zaštićeno.
Obavezno prije kretanja u šumu izvadite dozvolu za branje gljiva koja vrijedi za kalendarsku godinu. Bez dozvole riskirate kaznu i do 1000 eura.Gomoljače, među koje spadaju intenzivni tartufi, beru se u jesen i zimu. Na našem području nalazimo ih najviše u Istri, gdje je gastronomija s ovim gljivama podignuta na visoku razinu. Specifičan i intenzivan okus, bogati proteinima i vlaknima savršeno se spajaju s umacima, tjesteninama i mesom.
Vrganj je vječni klasik. Bijelo okruglo tijelo sa smeđim klobukom, pun je bjelančevina, minerala i vitamina. Sve do listopada ih možete naći u unutrašnjosti Hrvatske. Vrganj se u gastronomiji koristi na razne načine, od umaka i prženja svježe gljive do sušenja i konzerviranja kako bi se koristili cijelu godinu.
Sunčanica naizgled liči na suncobran, a ako ima mekani prsten, znat ćete da je sigurno prava i jestiva. Velika bijela gljiva često se peče poput pljeskavice i koristi kao zamjena za meso u burgeru. Bukovača raste pod starim bukvama, vrbama i jablanima. Raste u kasnu jesen, pa je idealna za vrijeme kada sezona drugih gljiva već završi.
Kada dođete kući s punom košarom šumskog blaga najbolje je iskoristiti ih odmah. Recepata s gljivama je mnogo. Od kremastih juha s vrganjima, umaka, pesta do rižota s drugim povrćem. Svježe gljive možete dodati i sirove u salate ili popržiti pa iskoristiti kao zamjenu za meso. Jedan od najpoznatijih recepata je svakako famozni kremasti rižoto od vrganja, a mi vam donosimo recept.
Oko 300 grama svježih vrganja očistite i narežete na ploške. Trebat će vam i 2 luka i 2 režnja češnjaka koje također trebate nasjeckati na sitne komadiće. Na zagrijanoj tavi dinstajte rižu i luk na 30 grama maslaca i podlite decilitrom vina. Za to vrijeme skuhajte povrtni temeljac koji ćete dodati u prodinstanu rižu. U drugoj tavi na maslacu popržite vrganje dok ne puste vodu. Kada voda počne isparavati, dodajte češnjak, promiješajte i maknite s vatre.
Kada je riža na pola kuhana, dodajte vrganje, miješajte i kuhajte dok riža nije gotova. Za dodatnu kremoznost dodajte kockicu maslaca i uživajte u ovom pravom jesenskom ručku.
Izdvojeno
-
Trasa utrke je uz samu obalu, pružajući sudionicima priliku da uživaju u predivnom ambijentu i jedinstvenom božićnom ugođaju našeg grada.
-
Šampon za suho pranje ili suhi šampon često se predstavlja kao brzo i jednostavno rješenje za osvježavanje i "maskiranje" masne kose, ali mnogi koji ga koriste, posebno oni s masnijim vlasištem, ne dobiju uvijek očekivane rezultate. No, jedan jednostavan trik, koji je nedavno postao viralan na TikTok-u, mogao bi to promijeniti.
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
Reci što misliš!