Lifestyle

fit kantun

Japanska dijeta: Jelovnik uz koji za dva tjedna padne i do osam kilograma

Japanska dijeta: Jelovnik uz koji za dva tjedna padne i do osam kilograma
Ilustracija

Posljednjih godina u svijetu raste interes za razne dijete koje obećavaju gubitak kilograma, bolje zdravlje, više energije i veću otpornost na bolesti.

Među njima je i japanska dijeta bazirana na tradicionalnoj prehrani ovog drevnog naroda koja uključuje svježe namirnice, najčešće ribu, ostale morske plodove i namirnice biljnog podrijetla s minimalnim udjelom životinjskih bjelančevina, dodanih šećera i masti.

Poznato je da Japanci izvrsno kontroliraju kilograme te su većinom vitak narod, za što je zaslužna upravo disciplinirana prehrana. Tradicionalna japanska kuhinja poznata je i kao “washoku”, a njezina glavna karakteristika su male porcije različitih jela od jednostavnih svježih, sezonskih namirnica.

Prednosti japanske dijete

Cilj japanske dijete je ubrzanje metabolizma, što posljedično utječe na gubitak kilograma, smanjenje tjelesnih masnoća i općenito bolje zdravlje. Ova vrsta dijete provodi se 14 dana tijekom kojih možete skinuti čak osam kilograma. No, da biste održali kilažu i vitalnost, poželjno je i dalje hraniti se po japanskom načinu prehrane.

Japanski obroci uglavnom se sastoje od osnovne hrane u kombinaciji s juhom, glavnim jelom i nekoliko priloga:

– Osnovna hrana: kuhana riža, ramen ili udon rezanci

– Juha: obično miso juha napravljena od morskih algi, školjki ili tofua i povrća u temeljcu od fermentirane soje

– Glavno jelo: riba, plodovi mora, tofu ili natto uz mogućnost male količine mesa, peradi ili jaja

– Prilozi: povrće (sirovo, kuhano na pari, kuhano, pirjano, pečeno na žaru ili ukiseljeno), samoniklo bilje, morske alge te sirovo ili ukiseljeno voće

Osebujna karakteristika japanske kuhinje je takozvani umami okus – opisuje se kao peti okus te se razlikuje od slanog, slatkog, kiselog i gorkog. Prirodni umami poboljšava okus povrća i druge hrane bogate hranjivim tvarima.

Prema nekim istraživanjima, japanski način prehrane ima mnoge zdravstvene prednosti. Bogata je raznim nutrijentima, uključujući vlakna, kalcij, kalij, magnezij, željezo i vitamine A, C i E.

Povrće pridonosi gustoći hranjivih tvari u ovoj prehrani i često se kuha u dashiju, temeljcu na bazi sušene ribe i morskog povrća. To smanjuje njihov volumen i poboljšava okus, što olakšava konzumiranje velikih količina hrane.

Česte namirnice u japanskoj dijeti su morske alge i zeleni čaj – odlični izvori antioksidansa koji se bore protiv oštećenja tjelesnih stanica i prijevremenog starenja.

Poboljšava probavu

Brža i redovitija probava jedna je od najvažnijih prednosti japanske dijete i prehrane općenito. Naime, morske alge, soja, voće i povrće prirodno su bogati vlaknima koja potiču rad crijeva i povećavaju masu stolice, smanjujući rizik od zatvora.

Ova se hrana također može pohvaliti topivim vlaknima koja hrane korisne bakterije u crijevima i pomažu u smanjenju prostora dostupnog za razmnožavanje štetnih bakterija.

Kada se crijevne bakterije hrane topivim vlaknima, proizvode kratkolančane masne kiseline koje mogu smanjiti upalu i simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS), Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Također, ukiseljeno voće i povrće, koje se često jede u Japanu, bogato je probioticima. Probiotici su korisne bakterije koje potiču zdravlje crijeva i smanjuju probavne simptome poput plinova, nadutosti, zatvora i proljeva.

Osim poboljšane probave japanska prehrana ima još nekoliko prednosti:

– štiti srce – prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama i hranom biljnog podrijetla pomaže u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava

– smanjuje simptome kroničnih bolesti – minimalno prerađena hrana povezana je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka kao što je rak želuca i debelog crijeva

– zdravlje kože – antioksidansi iz zelenog čaja i raznog povrća štite kožu od oksidativnog stresa, potencijalno smanjujući znakove starenja i promičući zdrav ten

Jelovnik kod japanske dijete

Tijekom dva tjedna hrana koju trebate izbjegavati je šećer, alkohol, umjetne sokove, brašno i proizvode od brašna.

Japanska prehrana također ograničava unos sljedećih namirnica:

– mliječni proizvodi: maslac, mlijeko, sir, jogurt, sladoled

– crveno meso i perad: govedina, svinjetina, piletina, pačetina

– jaja: kuhana, pržena, omlet

– masnoća, ulja i umaci: margarin, ulja za kuhanje, preljevi, umaci bogati masnoćom

– pekarski proizvodi: kruh, tortilje, kroasani, pite, kolačići, muffini

– prerađena ili slatka hrana: žitarice za doručak, granola pločice, slatkiši

Tijekom dvotjedne japanske dijete preporučuje se pojačano konzumiranje vode. Ako vam obična voda nema dobar okus, dodajte joj malo limuna.

Također, hranu nemojte začinjavati, trebala bi biti gotovo potpuno neslana.

U nastavku donosimo kompletan tjedni jelovnik.

Prvi dan (i 13. dan)

Doručak: crna kava

Ručak: dva tvrdo kuhana jaja, salata od kuhanog kupusa s biljnim uljem, čaša soka od rajčice bez soli

Večera: riba s roštilja ili kuhana

Drugi dan (i 11. dan)

Doručak: crna kava, komad crnog kruha

Ručak: riba s roštilja ili kuhana, salata od povrća ili kupusa s biljnim uljem

Večera: 200 g kuhane govedine, čaša jogurta

Treći dan (i 8. dan)

Doručak: crna kava, dvopek od crnog kruha

Ručak: velika pečena tikvica, 2 srednje jabuke

Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, 200 g kuhane govedine, salata od svježeg kupusa s biljnim uljem

Četvrti dan (i 9. dan)

Doručak: crna kava

Ručak: 1 jaje, 3 velike kuhane mrkve s biljnim uljem, 15 grama tvrdog sira

Večera: voće

Peti dan (i 10. dan)

Doručak: svježa mrkva sa sokom od limuna

Ručak: velika kuhana ili pečena riba, čaša soka od rajčice bez soli

Večera: svježe sezonsko voće

Šesti dan (i 14. dan)

Doručak: crna kava

Ručak: pola kuhanog pileta, salata od kuhanog kupusa ili mrkve s biljnim uljem

Večera: 2 kuhana jaja, salata od povrća

Sedmi dan (i 12. dan)

Doručak: čaj bez šećera

Ručak: 200 g kuhane govedine, voće (sezonsko do 200 gr)

Večera: izaberite večeru od bilo kojeg dana osim trećeg.


Reci što misliš!