zdravlje
Kava od gljiva?
Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, a nedavno se na tržištu pojavila nova varijanta koja privlači pažnju mnogih - kava od gljiva
Inspirirana tradicionalnom kineskom i ajurvedskom praksom, kava od gljiva je postala popularna zbog sve većeg fokusa na alternativne načinie poboljšanja zdravlja. Ova nova vrsta kave ima jedinstven okus i brojne zdravstvene benefite, no istovremeno izaziva i određene nuspojave kod osjetljivijih osoba.
Smatra se da kava od gljiva utječe na smanjivanje rizika od kroničnih bolesti, pomaže zdravlju čitavog organizma, jača imunitet te ima pozitivan utjecaj na rad mozga i pamćenje.
Međutim, istraživanja o kavi od gljiva i dalje nema dovoljno da bi se o navedenome moglo govoriti s potpunom sigurnošću, no jasno je da ima neke prednosti u odnosu na običnu kavu zbog visoke razine antioksidansa.
Kava od gljiva dobiva se od pažljivo odabranih vrsta gljiva koje prolaze proces fermentacije i sušenja kako bi se stvorili zrnati ekstrakti slični kavi koju znamo.
Najčešće gljive koje se koriste za izradu kave
1. Reishi
Ova gljiva, poznata i kao “gljiva besmrtnosti” ili “gljiva dugovječnosti”, bogata je polisaharidima i antioksidansima te se povezuje s pozitivnim učincima na imunološki sustav i smanjenjem stresa.
2. Cordyceps
Cordyceps sinensis je vrsta gljive koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini kao tonik za poticanje energije i izdržljivosti. Smatra se adaptogenom tvari koja pomaže tijelu prilagoditi se stresu i promjenama.
3. Chaga
Ovo je gljiva koja raste na brezama i drugim stablima. Ova gljiva bogata je betulinom, polisaharidima i antioksidansima. Kava od gljive chage može pružiti blagotvorne učinke na imunološki sustav i podržati opće zdravlje.
4. Lion’s Mane (Hericium erinaceus)
Lion’s mane je vrsta gljive koja ima neobičan izgled s dlakavim bijelim izraslinama. Smatra se da lion’s mane može pomoći radu mozga, poboljšati kognitivno zdravlje i možda pomoći u poticanju rasta živčanih stanica u mozgu.
Prednosti kave od gljiva
1. Manje kofeina
Kava od gljiva obično ima manje kofeina od obične kave. To predstavlja jasnu prednost za one koji žele smanjiti unos kofeina, posebice ako su osjetljivi na kofein ili žele izbjeći njegove negativne učinke poput nesanice ili ubrzanog rada srca.
2. Više antioksidansa
Kava od gljiva, posebno ona pripremljena od gljiva reishi i chage, može sadržavati više antioksidansa od obične kave. Prema studijama objavljenim u časopisu Food Chemistry, kava od gljiva sadrži visoku koncentraciju antioksidansa koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu i smanjiti oksidativni stres, što je povezano sa smanjenjem rizika od niza kroničnih bolesti.
3. Pomaže radu imuniteta
Neke gljive koje se koriste u pripremi kave od gljiva su posebno poznate po tome što mogu potaknuti rad i ojačati imunološki sustav, pomažući tijelu da se lakše i bolje nosi s infekcijama i bolestima.
4. Pomaže radu mozga
Istraživanja su pokazala da su neke gljive povezane s poboljšanjem moždane funkcije i pamćenja. Istraživanje objavljeno u časopisu Phytotherapy Research sugerira da određeni spojevi u kavi od lion’s mane gljiva mogu poticati rast živčanih stanica u mozgu.
5. Manje kiselosti
Kava od gljiva često se smatra manje kiselom od obične kave te je bolja opcija za osobe koje imaju problema s kiselinom u želucu i popratnim bolestima gastroenterološkog sustava.
Važno je napomenuti da kava od gljiva, zbog toga što je relativno novi proizvod na tržištu, još uvijek zahtijeva daljnja znanstvena istraživanja kako bi se potvrdile sve navedene prednosti. Ako razmišljate o tome da zamijenite kavu s kavom od gljiva, izbor će ipak ovisiti o vašim preferencijama okusa i ciljevima za zdravlje.
U usporedbi s običnom kavom, okus kave od gljiva se opisuje kao zemljani i gorkasti, sličniji nekim biljnim čajevima nego kavi. Međutim, gorčina i kiselost su malo blaže u usporedbi s tradicionalnom kavom.
Okus kave od gljive lavlja griva se na deklaraciji opisuje kao orašast i zemljan. Kava od cordycepsa se opisuje kao zemljana, gorkasta i istovremeno slatka.
Naravno, doživljaji okusa su potpuno subjektivni i mogu se razlikovati, no manja kiselost i pojačani zemljani okus su ipak najčešći opisi okusa kave od gljiva. Neki ljudi vole okus kave od gljiva i smatraju je ukusnom alternativom običnoj kavi, dok drugima može trebati vremena da se naviknu na novi okus.
Moguće nuspojave kave od gljiva
Unatoč potencijalnim koristima za zdravlje i po pitanju okusa, važno je biti svjestan mogućih nuspojava kave od gljiva. Ako razmišljate o uvođenju kave od gljiva u vašu prehranu, uzmite u obzir da unatoč tomu što se ovaj napitak u kineskoj tradiciji koristi već godinama, tek je stigao na naše područje.
Ovo su poznate nuspojave kave od gljiva:
– interakcija s određenim lijekovima
– mogućnost probavnih problema
– povećan rizik od alergijskih reakcija
– povećanje razine krvnog tlaka
– manjak znanstvenih istraživanja o koristima i nuspojavama
Dokazano je da gljive mogu imati interakcije s lijekovima, posebno onima koji utječu na krvni tlak, razrjeđivanje krvi ili imunosupresivne lijekove. Ako uzimate neke od tih lijekova, obavezno se prije konzumacije kave od gljiva posavjetujte s liječnikom.
Kao i kod bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, postoji mogućnost alergijskih reakcija na sastojke kave od gljiva. Osobe koje su alergične na gljive ili bilo koji drugi sastojak u napitku trebaju biti posebno oprezne i izbjegavati njegovo konzumiranje.
Osim alergija, kava od gljiva može izazvati gastrointestinalne probleme. Neki ljudi mogu osjetiti probavne smetnje poput nadutosti, proljeva ili želučanih tegoba nakon konzumiranja ovog napitka.
Kao i obična kava, i kava od gljiva može utjecati na povećanje razine krvnog tlaka. Neke gljive koje se koriste za tu svrhu, poput cordycepsa, mogu imati potencijalno stimulativno djelovanje na srce i krvne žile, što može rezultirati povećanjem krvnog tlaka kod osjetljivih pojedinaca.
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Reci što misliš!