Lifestyle

recept dana

Jedu se kao grickalice, dodaju u deserte, ali i slana jela - pistacije su hit

Jedu se kao grickalice, dodaju u deserte, ali i slana jela - pistacije su hit
Ilustracija

Jedu se kao grickalice, dodaju u Mozart kugle, baklavama i ostalim desertima, ali i slanim jelima radi posebne arome i intenzivne boje. No, ni tu nije kraj svestranosti priprema jela s pistacijama...

Pistacije se mogu nabaviti u ljusci ili oljuštene, posoljene ili neslane, ali i mljevene, u obliku maslaca. Bitno je da ih čuvaš na hladnome, suhom i prozračnom mjestu – u takvim uvjetima mogu zadržati kvalitetu do četiri tjedna. Ako sjemenke nećeš upotrebljavati u kratkom roku, poprži ih. No, imaj na umu da su zbog visokog udjela masnoće lako kvarljive.

Jedu se kao grickalice, dodaju u Mozart kugle, deserte, ali i slana jela radi posebne arome i intenzivne boje. Lijepo se slažu i s purećim roladama, goveđim odrescima, pastrvom, kus-kusom, kozjim sirom…

Krema od pistacija

Sastojci:

250 ml mlijeka

100 g mljevenih pistacija

½ mahune vanilije

50 g šećera

2 žumanjka

3 lista namočene želatine

100 g slatkog vrhnja

Priprema:

Zagrij mlijeko, mljevene pistacije i jezgru vanilije. Nad parom kremasto stuci šećer s žumanjkom pa ulij mlijeko. Ocijedi 3 lista namočene želatine pa ih umiješaj u kremu i ostavi da se ohladi. Istuci šlag od slatkog vrhnja pa ga pažljivo umiješaj i zatim kremu ohladi u hladnjaku. Posluži zasebno ili kao dio kolača/torte s kremama.

Pročitajte više na: https://gastro.24sata.hr/recepti/evo-kako-prepoznati-kvalitetne-pistacije-i-napraviti-jednostavan-kremasti-desert-od-njih-27196 


Reci što misliš!