Lifestyle

savjeti

Hladnjak: nemojte napraviti ovu ozbiljnu grešku ako ne želite ogroman račun

Hladnjak: nemojte napraviti ovu ozbiljnu grešku ako ne želite ogroman račun
Ilustracija / Pixabay

Položaj hladnjaka može dovesti do toga da gubite puno energije (i novca)

Hladnjak je izvrstan saveznik za dulje zadržavanje svježine namirnica koje bi inače istrunule u roku od nekoliko sati, ali je ujedno i energetski vrlo intenzivan uređaj te jedna od najvažnijih stavki potrošnje na računu na kraju mjeseca.

Nekoliko je čimbenika koji pridonose tome da hladnjak bude više ili manje energetski intenzivan.

Prije svega, energetski razred kojem aparat pripada: najmoderniji uređaji imaju smanjenu potrošnju u odnosu na hladnjake od prije nekoliko godina.

Važnu ulogu igra i način na koji punite police hladnjaka.

Hladnjak koji je prepun hrane ili u koji je stavljena još topla hrana morat će više raditi kako bi održao zadanu temperaturu.

 

a kraju, postoji i treći faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju potrošnja hladnjaka, a to je njegova pozicija u kuhinji.

Gdje treba postaviti hladnjak?

Ako ne želite trošiti struju, hladnjak biste trebali pravilno postaviti u kuhinji, pazeći na ono što se nalazi pored njega.

Nikada ga ne stavljajte blizu radijatora u sobi ili pećnice: to su dva izvora topline koji, iako nisu uvijek aktivni, opterećuju motor hladnjaka kada su uključeni, a koji će morati trošiti više energije kako bi održao nisku temperaturu.

S druge strane, da u blizinu ormarića i drugog kuhinjskog namještaja, ali uz oprez.

Bolje je ostaviti nekoliko centimetara udaljenosti između hladnjaka i namještaja kako bi se osigurao prolaz zraka koji će spriječiti pregrijavanje motora hladnjaka.

Na kraju, opet kako biste spriječili pregrijavanje motora, stražnji dio uređaja ne bi trebao biti pričvršćen za zid.

Između hladnjaka i zida trebao bi biti razmak od najmanje dvadeset centimetara kako bi se osigurala cirkulacija zraka, prenosi Novi list.

 


Reci što misliš!