Lifestyle

zdravlje

Iskašljavanje krvi: Obično je znak težeg problema, evo kada se javiti liječniku

Iskašljavanje krvi: Obično je znak težeg problema, evo kada se javiti liječniku
Shutterstock

Iskašljavanje krvi, također poznato kao hemoptiza, može biti uzrokovano različitim faktorima.

Neki od najčešćih uzroka uključuju infekcije dišnih puteva, traumu na području prsa, krvne ugruške u plućima, bronhitis, upalu pluća, rak pluća ili plućnih žila, kao i bolesti srca koje dovode do povećanja pritiska u krvnim žilama pluća.

Ako primijetite iskašljavanje krvi, važno je da se što prije obratite svom liječniku. Liječnik će vas vjerojatno uputiti na dodatne pretrage. Liječenje iskašljavanja krvi ovisi o uzroku pa se tako pacijentima mogu pripisati antibiotici, određeni lijekovi ili se određuje druga vrsta liječenja ako se radi o tumorima.

Važno je da se liječenje započne što je prije moguće kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Mogući uzroci iskašljavanja krvi

Pojam hemoptiza ili iskašljavanje krvi označava pojavu krvi u iskašljaju koja potječe ispod hrskavičnog poklopca koji zatvara ulaz u dušnik. Količina iskašljane krvi može biti mala ili veća, a ako se radi o većoj količini, to se naziva hemoptoa te je takva pojava opasna po život. Kod iskašljavanja krvi u većoj količini može doći do opstrukcije dišnih puteva, hemodinamske nestabilnosti te smanjenja količine kisika u krvi.

Postoje različiti mogući uzroci iskašljavanja krvi. Kod nekih skupina ljudi postoji veći rizik od ove pojave. U većem su riziku pušači, osobe koje žive ili rade u zagađenom okruženju te osobe izložene štetnim plinovima. Prema istraživanjima tek oko jedan posto ukupnog stanovništva doživljava iskašljavanje krvi.

Iskašljavanje krvi se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je češće kod starijih osoba. Žene su češće pogođene ovom pojavom nego muškarci. Važno je napomenuti da čak i ako je iskašljavanje krvi rijetko ili se pojavljuje samo jednom, potrebno je potražiti liječničku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i spriječile moguće komplikacije.

Postoji niz mogućih uzroka iskašljavanja krvi, a neki od najčešćih su:

– infekcije dišnih puteva – infekcije kao što su bronhitis, upala pluća ili tuberkuloza

– trauma u prsima – ozljede prsnog koša, kao što su nesreće u kojima su uključeni udarci u prsa

– krvni ugrušci u plućima – krvni ugrušci u plućima, poznati kao plućna embolija, mogu uzrokovati krvarenje u plućima

– bronhiektazije – to je stanje u kojem se bronhiji (dijelovi dišnih putova koji prenose zrak u pluća) šire i postaju tanji i to može uzrokovati krvarenje u plućima i iskašljavanje krvi

– rak pluća

– plućne bolesti – različite plućne bolesti poput plućne fibroze, granulomatoze s poliangitisom i alveolitis

– krvne bolesti i bolesti srca – određene krvne bolesti kao što su hemofilija i trombocitopenija

Iskašljavanje krvi nije uobičajen simptom i može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema ili početka razvijanja bolesti. Učestalost iskašljavanja krvi ovisi o uzroku, spolu, dobi i drugim čimbenicima.

Najčešći uzrok iskašljavanja krvi su infekcije dišnih puteva te iskašljaj i krv obično dolaze iz pluća te su posljedica dugotrajnog kašlja ili infekcije poput upale pluća. Krv će u tom slučaju obično biti svijetlo crvene boje ili lagano pjenasta sa sluzi. Ako je riječ o tamnoj krvi uz koju se pojavljuju i komadići hrane, vjerojatno dolazi iz probavnog sustava i u tom slučaju je nužno hitno se obratiti liječniku.

Do iskašljaja krvi dolazi zbog oštećenja sluznice dišnih puteva, pluća i plućnog tkiva. Stoga se ova pojava može pojaviti i kod raka pluća koji počinje u plućima. Rjeđi, ali mogući uzroci su i gljivična infekcija aspergiloza te tuberkuloza.

Liječenje iskašljavanja krvi

Iskašljavanje krvi kod pacijenata obično odmah izazove uzbunu, posebice ako se pojavljuje kod djece. Kod pojave je važno ne paničariti jer simptom pojave krvi ne mora ukazivati na tešku bolest već infekciju koja se može liječiti. Ako se uz iskašljavanje krvi pojavljuju i drugi simptomi poput krvi u mokraći ili stolici, nedostatak daha, osjećaj boli u prsima, gubitak apetita, vrtoglavica, umor i slabost – odmah se obratite liječniku.

Liječnik će tada odraditi fizikalni i druge preglede kako bi se ustanovilo zašto je došlo do iskašljavanja krvi. Moguće pretrage su slušanje pluća, laboratorijske pretrage krvi, CT skeniranje prsa, bronhoskopija i biopsija tkiva.

Liječenje iskašljavanja krvi ili hemoptize provodi se ovisno o uzroku. Prvi cilj je zaustavljanje krvarenja te omogućavanje disanja pacijenta. Ovisno o uzroku, liječenje se može provoditi antibioticima, antivirusnim lijekovima, operativnim zahvatom, antitusicima i drugim načinima. Pomoć pri liječenju obično stvara i konzumiranje što veće količine tekućine.

Pušačima se savjetuje da i prije pojave iskašljavanja krvi prestanu s pušenjem, a posebice ako je već došlo do te pojave.

 


Reci što misliš!