Lifestyle

zdravlje

Dva najčešća uzroka za erektilnu disfunkciju

Dva najčešća uzroka za erektilnu disfunkciju
Ilustracija / Pixabay

Stručnjaci za plodnost upozoravaju da je erektilna disfunkcija često povezana s osnovnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i dijabetes.

Oko 16,5 milijuna muškaraca u Velikoj Britaniji pati od erektilne disfunkcije (ED), ali diskusije oko toga ostaju društveni tabu.

Također poznat kao impotencija, ED opisuje nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljno dugo, objašnjava Nacionalni zdravstveni centar. Stanje može negativno utjecati na dobrobit i samopouzdanje muškarca, a može biti potencijalno štetno za održavanje zdravog seksualnog života sa svojim partnerima.

Štoviše, nedavna anketa je istaknula da na milijune seksualnih performansi muškaraca utječu osnovni zdravstveni problemi.

Istraživanje pod nazivom Indeks plodnosti otkrilo je da je 13 posto muškaraca priznalo da je prekomjerna težina direktno utjecala na njihovu sposobnost da ostanu u erekciji.

U međuvremenu, još 11 posto njih je izjavilo da mentalno zdravlje, stres i opće zdravlje utječu na njihovu seksualnu funkciju.

Istraživanje je također pokazalo da su alkohol (20 posto), pušenje (7 posto) i opijati (5 posto) bili među razlozima koje su muškarci naveli da su utjecali na njihove seksualne performanse.

Kirurzi iz Londonske andrologije, proveli su studiju kako bi pokazali kako muškarci i žene širom Ujedinjenog Kraljevstva razumiju i upravljaju problemima plodnosti i seksualnog zdravlja.

“Viagra se razumljivo koristi kao brzo rješenje za erektilnu disfunkciju jer je veoma efikasan alat i omogućava muškarcima da osiguraju da ostanu u erekciji”, kazao je profesor Suks Minhas.

“Mnogi muškarci nisu svjesni da ED zapravo može biti dio većeg ili ozbiljnijeg osnovnog zdravstvenog problema i važno je da muškarci ne ignoriraju problem ili se samo dugoročno okrenu Viagri”, upozoravaju oni.

Dodao je: “Nažalost, plodnost i seksualno zdravlje muškaraca su i dalje tabu teme za previše nas. Indeks plodnosti je dizajniran da potakne parove da otvoreno razumiju i razgovaraju o svojim problemima plodnosti i seksualnog zdravlja”.

Mnogi muškarci koji pate od ED često izbjegavaju tražiti stručnu pomoć, ali to može biti izuzetno opasno s obzirom na to da stanje može biti pokazatelj mnogo goreg problema.

Srčane bolesti i dijabetes

Impotencija bi mogla biti pokazatelj dva moguća opasna stanja – srčanih bolesti i dijabetesa.

Bolesti srca, visok kolesterol, visok krvni tlak i dijabetes mogu utjecati na protok krvi do spolnog organa, što dovodi do erektilne disfunkcije.

“Od vitalnog je značaja paziti na učestalost erektilne disfunkcije jer bi to moglo pomoći u sprečavanju ozbiljnih kardiovaskularnih problema”, kazao je načelnik farmaceuta Abas Kanani.

Nalazi Britanskog udruženja uroloških kirurga pokazuju da 90 posto muškaraca koji pate od impotencije imaju barem jedan fizički uzrok svog problema.

U 40 posto slučajeva problem je uzrokovan kardiovaskularnim oboljenjima, dok se u 33 posto slučajeva uzrok svodi na dijabetes.

Impotencija također može biti znak neuroloških stanja kao što su Parkinsonova bolest i multipla skleroza, gdje je poremećen prijenos živčanih impulsa od mozga do spolnog organa, prenosi Daily Star.

Nacionalni zdravstveni centar objašnjava da postoje neke promjene u načinu života koje mogu pomoći kod erektilne disfunkcije, a to su:

– izgubite težinu ako imate višak kilograma

– prestanite pušiti

– hranite se zdravo

– vježbajte svakodnevno

– pokušajte smanjiti stres i anksioznost

 


Reci što misliš!