Lifestyle

zdravlje i ljepota

Suho četkanje tijela: Što vam je potrebno i kako ga pravilno izvoditi?

Suho četkanje tijela: Što vam je potrebno i kako ga pravilno izvoditi?
sallygoo / reddit

Suho četkanje tijela je sve popularnije jer stimulira cirkulaciju tijela i limfnog sustava te omogućava da se tijelo oslobodi viška vode i toksina, čime se potiče detoksikacija organizma.

Ova tehnika u upotrebi je već godinama u Skandinaviji i Rusiji, a danas je sve zastupljenija kao tretman u spa centrima.

Suho četkanje tela (eng. dry brushing) podrazumijeva četkanje površine kože mekom, suhom četkom od prirodnih vlakana, koju možete kupiti u prodavaonicama kozmetike. Vrlo je važno da četka za ovu namjenu ne sadrži sintetička vlakna jer su ista pregruba i mogu uzrokovati oštećenje kože.

Za vidljive rezultate potrebno je suho četkanje kože uključiti u dnevnu rutinu, ujutro prije tuširanja ili uvečer, piše City Magazine.

Suho četkanje tijela – prednosti

Nekoliko je prednosti suhog četkanja kože tijela za naš organizam:

– Eksfolijacija tijela – kako starimo, tijelo postaje manje efektivno u odbacivanju viška mrtvih stanica; uklanjanjem odumrlih slojeva i stanica kože omogućavamo stimulaciju žlijezda koje proizvode više vlage i time osiguravaju mlađi i svježiji izgled kože.

– Celulit – suhim četkanjem ubrzava se metabolizam te oslobađaju masne naslage ispod kože, što pozitivno utiče na smanjenje celulita

– Stimuliranje limfnog sustava – masažnim pokretima također se stimulira i potiče cirkulacija krvi te funkcija limfe. Osim toga, suvo četkanje jača imunološki sustav, povećava tonus mišića i poboljšava teksturu kože, što pomaže u sprečavanju prevremenog starenja.

Suho četkanje tijela – postupak

U nastavku pročitajte kako izgleda postupak suvog četkanja tijela.

Suho četkanje poželjno je da se primjenjuje jednom dnevno. Kao što i sam naziv nagovještava, uvijke se četka suhom četkom načinjenom od prirodnih vlakana na suhu kožu. Nakon četkanja potrebno je tuširanje, kako bi se uklonile mrtve stanice. Postupak četkanja treba započeti kombinacijom kružnih i ravnih pokreta u smjeru prema srcu počevši od stopala. Nije preporučljivo suho četkanje lica. Treba izbjegavati prejak pritisak i ribanje kože prilikom masiranja, kao i četkanje oštećenih dijelova kože, intimnih dijelova ili proširenih vena. Postupak suhog četkanja može trajati 10 – 15 minuta, ali dužinu trajanja određujete sami.

Prilikom tuširanja dobro je da mijenjate temperaturu vode od toplije prema hladnoj, kako bi se dodatno potaknula cirkulacija i dotok krvi prema vanjskim slojevima kože.

Po završetku hidrirajte kožu kremom za tijelo ili uljem. Ovisno od potreba vaše kože možete upotrijebiti razna ulja – kokosovo ili bademovo ulje za hidrataciju ili pak ulje lješnjaka i bršljana za celulit.


Reci što misliš!