Lifestyle

narodni lijek

Kako sve kopriva pomaže zdravlju: I kako napraviti sok i čaj

Kako sve kopriva pomaže zdravlju: I kako napraviti sok i čaj

Dobra je u bobi protiv anemije; ima antibakterijska, antivirusna, protuupalna, diuretička svojstva, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i ima još…

Biljka od koje smo kao djeca bježali, pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena ljekovita svojstva je u posljednje vrijeme jako  popularan sok od koprive, pišu Vijesti.me.

Za što je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plikove i opekotine, kopriva je izuzetno ljekovita u svakom dijelu, od listova, stabljike, pa preko cvijeta i korijena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine željeza što je samim tim čini savršenim suborcem protiv anemije.

Osim željeza kopriva je bogata mineralima poput kalcija, magnezija, fosfora i sicilija. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj mjeri gubi, a koprivu u svježem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, posebno kada se napomene potencijalni problem s probavnim sustavom koji uzimanje svježe koprive može izazvati.

Posjeduje antibakterijska, antivirusna, protuupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji s karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, bjelančevinama i ugljikohidratima čine koprivu sjajnim lijekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tekućine iz organizma utječe na regulaciju krvnog tlaka, stimulira rad jetre i gušterače, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Osim svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su dio brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.

Sok od koprive

Kopriva u bilo kojem obliku je prijatelj organizma, bilo da su u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi s kožom ili grčevima u želucu.

Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za tijelo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka, piše City magazine.

Sok od koprive ima pozitivan utjecaj kada su u pitanju:

  • stimulacija limfnog sustava
  • poboljšavanje imuniteta
  • jačanje fetusa kod trudnica
  • ublažavanje grčeva kod menstruacije
  • pomoć kod oboljenja dišnih putova
  • smanjenje mučnine
  • prehlada
  • upalni proces
  • dijareje
  • anemije

Recept za tradicionalni sok od koprive

Sastojci:

30-40 vrhova mlade koprive
3 l hladne vode
5-6 agruma (kombinacija limuna, naranče – po želji)
1 kg šećera

Priprema:

Uberite vrhove koprive na livadi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašem vrtu. Koprivu stavite u vodu i narežite 6 limuna ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali.

Mješavinu poklopite i ostavite je tako 24 sata. Nakon toga rukama zgnječite sastojke, zatim ih procijedite i dodajte šećer. Važno je miješati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u iduća 24 sata povremeno miješati kako bi se sve spojilo.

Nakon što se šećer dobro otopio, sirup uspite u staklene boce i čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu.

Čaj od koprive

Za sve one koji muku muče s viškom kilograma, kopriva je potencijalno dobar izbor, ako je koristite za pripremu čaja.

Ona pospješuje proces detoksikacije organizma i pomaže u izlučivanju viška vode bez gubitka vitalnosti i energije. Podaci o nutritivnoj vrijednosti čaja od koprive pokazuju da je bogat magnezijem, važnim mineralom koji pomaže u brojnim tjelesnim funkcijama.

Za pripremu čaja od svježe koprive potrebni su sljedeći sastojci:

200 ml vode
nekoliko listova svježe koprive.

Priprema:

Stavite vodu da zakuha.

Koprivu prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji između 5 i 10 minuta.

Nakon što je kopriva odstajala u kipućoj vodi, mješavinu je potrebno procijediti.

Za početak popijte samo jednu šalicu čaja od koprive kako biste bili sigurni da nećete imati nikakve reakcije na njega.

Čaj nipošto nemojte pripremati u metalnoj posudi ili šalici.


Reci što misliš!