Lifestyle

zdravlje

Obratite pažnju na njih: Ovo su manje poznati znakovi raka dojke

Obratite pažnju na njih: Ovo su manje poznati znakovi raka dojke
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rak dojke i dalje je jedan od najozbiljnijih oblika karcinoma kod žena. Rak dojke, kao i mnogi drugi oblici raka, izlječiv je ako se otkrije u početnoj fazi bolesti.

U nastavku pročitajte koji su to neobični i manje poznati znakovi raka dojke. Bitno je razumjeti da postoji čitav niz simptoma raka dojke kako bi ih se moglo na vrijeme prepoznati, a potom i na vrijeme testirati.

1. ​Uvlačenje bradavice​

Uvučena bradavica može nagovijestiti kancerogenu izraslinu. U ovom slučaju, bradavice nisu usmjerene prema van nego prema unutra ili su ravne. To se može javiti na samo jednoj ili na obje dojke.

Postoji više razloga za ovu pojavu, od bakterijske infekcije do urođene mane, ali u slučaju raka dojke bradavica se iznenada izvrće i pri tome može promijeniti i izgled i boju.

2. Udubljenja na koži​

Udubljenje na koži znači da je koža bradavice poput narančine kože i tada je potpuno drugačije teksture od normalne. Ovo je znak upalnog raka dojke.

3. Osjećaj pečenja​

Ako su vam dojke tople i natečene, to može ukazivati na rak dojke. Ovaj osjećaj jedan je od klasičnih znakova upalnog raka dojke. Pri time je dojka osjetljiva na dodir, a osoba može osjećati i oštru bol.

4. Iscjedak iz bradavica​

Iscjedak iz bradavica može biti krvava ili to može biti tekućina poput mlijeka, čak i kada ne dojite. Kao i drugi simptomi, iscjedak iz bradavice može se pojaviti iz drugih razloga, ali ako potraje dulje vrijeme, poželjno je da se javite liječniku i testirate, savjetuje Times of India.

Govoreći o ostalim znakovima raka dojke, treba naglasiti da je kvržica na dojci i dalje glavni pokazatelj i simptom ovog karcinoma. No, treba istaknuti da i druge stvari mogu uzrokovati ovakve kvržice.

“Čak 90% tumora na dojkama nije kancerogeno. Nekancerozne abnormalnosti dojke uključuju benigne tumore poput fibroadenoma i cista, kao i infekcije”, kaže WHO.

Rak dojke može se proširiti na druge dijelove tijela. Prvo mjesto na koje se rak dojke širi su limfni čvorovi ispod ruke. S vremenom se može proširiti na pluća, jetru, mozak i kosti.


Reci što misliš!