Lifestyle

#ordinacija

Simptomi tromba u nozi: Kada hitno pozvati liječnika?

Simptomi tromba u nozi: Kada hitno pozvati liječnika?
Pixabay

Zašto je jako važno da znamo prepoznati prve simptome krvnog ugruška i da se na vrijeme javimo liječniku.

Za početak, profesorica Ristić govori o tome tko je u najvećem riziku od krvnih ugrušaka.

“Posebno su skloni ugrušcima oni koji imaju maligne bolesti, a ako netko ima rak na terapiji i još je dobio koronu, rizik od tromba je duplo veći. Svakako moraju biti na preventivnoj terapiji. I ljudi nakon covida, posebno oni koji imaju povišen D-dimer i dugotrajnu upalu, uvijek imaju preventivnu terapiju – prvo injekcije, pa tablete”, kaže za portal Nova.rs kardiolog Arsen Ristić.

Simptomi tromba u nozi

Dr. Ristić govori i kako prepoznati prve znakove krvnog ugruška i time spriječiti posljedice. Prije svega, to ovisi o mjestu na kojem se pojavljuju ugrušci.

“Tromboza se obično javlja kod proširenih vena na nogama. Tada noga natekne, postane bolna, pomodri ili pocrveni. Radi se o ozbiljnim tegobama pa pacijent odmah odlazi na pregled. S druge strane, pojava tromba u plućima praćena je gušenjem, bolovima u prsima, ponekad gubitkom svijesti i iskašljavanjem krvi. I onda zbog svega toga pacijent uglavnom odmah dođe na pregled jer su tegobe takve.”Dr. Ristić kaže i da se trombi mogu pojaviti i na drugim mjestima, primjerice na krvnim žilama srca, pa tada dolazi do infarkta, ili u crijevima, iako se obično neće pojaviti u zdravom dijelu krvi, već nakon prijeloma noge ili kuka.dugotrajno ležanje…

Pritom, napominje naš sugovornik, trombi ne moraju biti veliki, iako su svakako opasni. U tom slučaju ugrušci izazivaju osjećaj nedostatka zraka, gušenja, a to može zavarati pa se simptomi ne prepoznaju, osobito kod pretilih osoba.

Promjene se u tom slučaju vide na EKG-u, u krvnim nalazima, ultrazvuku srca, a dijagnoza se postavlja kombinacijom tih pretraga, kaže prof. dr Ristić.

“Obično u hitnoj službi dnevno budu jedan do dva pacijenta koji imaju sumnju na plućnu emboliju, a ti su krvni ugrušci za nas najopasniji i najvažniji”, kaže dr Ristić i napominje da je plućna embolija peti najčešći uzrok smrti u svijetu.Dakle, ako osjetite neki od simptoma koji upućuju na krvni ugrušak, svakako posjetite liječnika.

Također, krvne ugruške treba pratiti na vrijeme i kako ih spriječiti.

Iako krvni ugrušci ne poznaju rasu, spol ili dob i mogu pogoditi bilo koga, još uvijek postoje stanja koja nose povećan rizik od stvaranja tromba. Uz ozljede i operacije te oboljele od raka, tu su i kontracepcijske pilule, hormonska terapija, trudnoća, pretilost, dugotrajno sjedenje, osobito prekriženih nogu, pušenje, kronične bolesti srca, pluća, dijabetes

Zato se uvijek preporuča hraniti se zdravo, odnosno izbjegavati pretilost, izbjegavati pušenje i dugo sjedenje – ako ste na poslu satima za računalom, s vremena na vrijeme ustanite i protegnite noge, savjetuju na web stranici StoptheClot.org.

U slučaju da je potrebna terapija, obično se koriste antikoagulansi poput fraxiparina za razbijanje tromba. Lijekovi koji razrjeđuju krv. No, ništa ne treba poduzimati na svoju ruku i uvijek se treba obratiti liječniku koji će odrediti najbolje rješenje.


Reci što misliš!