Lifestyle

ordinacija

Kako liječiti neurodermatitis?

Kako liječiti neurodermatitis?

Nepodnošljiv svrbež, zadebljana i gruba koža, crvenilo, pucanje kože i rane samo su neki od simptoma neurodermatitisa, kronične bolesti kože. Ovo je jedan od najučestalijih oblika ekcema i može se pojaviti na cijelom tijelu.

Ova bolest se prepoznaje po svrbežu, a česta je i kod djece.

Može proći puno vremena prije postavljanja prave dijagnoze, a simptomi se tretiraju kremama ili kortikosteroidima. Svoje iskustvo je podijelila i Dijana iz Zagrebačke županije. Naime, neurodermatitis je dijagnosticiran njezinom djetetu kada je imalo samo tri do četiri mjeseca.

Uzrok neurodermatitisa

Ni danas se ne zna točan uzrok ove kronične kožne bolesti, a mogu se pojaviti i kod djece, ali češće kod odraslih između 30 i 50 godina. Pretpostavka je da se simptomi najčešće javljaju nakon što je osoba doživjela veliki stres, veću količinu anksioznosti, ako je doživjela neke emocionalne traume, a moguće je da se pojavi i kod osoba s depresijom.

U svom nazivu (neuro-dermatitis) povezuje se s neurološkim simptomima što mnogi liječnici smatraju da ima glavnu ulogu, ako ne i ključnu u pojavi ove bolesti kod odraslih ljudi. No, ako osoba ima neke druge kožne bolesti poput psorijaze ili atopijskog dermatitisa, veća je vjerojatnost da će razviti i neurodermatitis.

Uz to, puno veći rizik za kroničnu kožnu bolest popraćenu svrbežom i ostalim simptomima imaju osobe u čijoj obitelji postoje osobe koje imaju neku vrstu ekcema. Valja napomenuti kako je upravo neurodermatitis jedan od najčešćih ekcema.

Najčešći simptomi neurodermatitisa

Svrbež ne mora biti ničime izazvan, ali osobe ga mogu potaknuti ako, primjerice, nose usku i/ili grubu odjeću koja će iritirati kožu ili nakon što ih ubode insekt.

Najčešći simptomi neurodermatitisa su:

– suhoća i crvenilo kože

– svrbež (često nepodnošljiv)

– perutanje kože

– zadebljana i tvrđa koža

– bore na koži

– rane (uzrokovane pretjeranim svrbežom)

Može biti zahvaćeno cijelo tijelo, ali može se pojaviti samo na nekim dijelovima poput ruka, posebice podlaktice, laktovi i zapešća, zatim na nogama, preponama, u području spolnih organa, na ramenima, vratu i vlasištu.

Iskustvo pacijenta s neurodermatitisom

Ovu bolest kože najteže podnose upravo djeca zbog nemogućnosti kontroliranja nagona po pitanju svrbeža.

“Nitko nije znao ili nije htio reći o čemu se radi, sve dok nismo otišli kod privatnog pedijatra. Prije njega smo išli kod dva privatna dermatologa koji su postavili krivu dijagnozu i prepisivali lijekove koji nisu pomagali”, priča nam Dijana.

“Simptomi koji su se prvi pojavili bili su crvenilo i suhoća kože, osip te svrbež. Kada je bolest uznapredovala cijelo tijelo je bilo prekriveno ispucalom kožom i ranama. Nakon dijagnoze najteže je bilo pronaći pravi lijek”, govori ova majka.

Ublažavanje simptoma neurodermatitisa

Objasnila je kako su za ublažavanje simptoma koristili mješavinu beloderma i belobaze, ali da to nije bilo dugotrajno rješenje jer se ne smije koristiti dulje od sedam dana.

“Uz to, najviše muke smo imali sa sprječavanjem da se dijete grebe čime je otvaralo rane koje nisu mogle zacijeliti. Također, bilo je gotovo nemoguće uspavati dijete na duže od 10 do 15 minuta jer se stalno grebala”, navodi Dijana.

“Roditeljima koji se nalaze u istoj situaciji želim poručiti da, bez obzira na to što im kažu, neka ne kupaju dijete svaki dan. Voda isuši kožu i onda je još gore. Važno je hidratizirati kožu s najobičnijom kremom, više puta na dan, a belobaza pomaže i kod upale kože. Preporučujem što duže boraviti na moru i u moru s djetetom, nama je morska voda puno pomogla”, poručila je Dijana.

Može li se neurodermatitis izliječiti?

Liječenje neurodermatitisa se bazira prvenstveno na smanjenju i ublažavanju simptoma, a moguće je da se oni u potpunosti povuku. Ali, s vremenom se neurodermatitis može ponovno pojaviti te se i ponovno liječiti.

Kod liječenja se najčešće poseže za kortikosteroidima u obliku krema koji smanjuju svrbež i crvenilo, a mogu utjecati i na sam izgled zahvaćene kože, odnosno smanjiti otekline. Ako kortikosteroidi ne pomognu, onda se poseže za inhibitorima kalcineurina ili salicilnom kiselinom.

Neurodermatitis se liječi i antihistaminicima koji se mogu preporučiti kod nepodnošljivog svrbeža koji ometa san. Uvelike mogu biti od pomoći i hladni ili određeni ljekoviti oblozi. Uz korištenje propisanih lijekova ne preporučuje se dulji boravak u običnoj vodi, odnosno važno je imati kratka tuširanja nakon kojih se mora nanijeti hidratantna krema za kožu kako se ne bi dodatno isušila.


Reci što misliš!