
Nadutost može izazvati gutanje previše zraka tijekom obroka, intolerancija na laktozu ili poremećaj bakterijske crijevne flore.
Neugodan osjećaj nadutosti svi smo doživjeli, no neki
s tim imaju češće problema. Za osjećaj prepunjenosti želuca,
trbuh tvrd na dodir i veći nego je inače uglavnom je kriva vrsta
prehrane, a ne samo količina pojedenog.
Ponekad nadutost prate grčevi, vjetrovi, proljev, a zbog
pritiska može doći i do boli u donjem dijelu leđa i do problema s
disanjem. Neki od razloga su gutanje zraka zbog prebrzog jedenja,
zatvor koji stvara pritisak u crijevima, intolerancija na
laktozu, ali poremećaj bakterijske flore crijeva zbog, primjerice
uzimanja antibiotika, piše Ordinacija.hr. Ovih nekoliko
namirnica pomoći će vam da se osjećate lagano:
Voće
Naranče i lubenice voće su bogato vodom zbog čega čiste nečistoće
iz tijela. Lubenica je oko 92% voda, a naranče između 80 i 90%.
Neke voćke poput borovnica, jagoda i kruški bogate su vlaknima pa
će pomoći s probavom i odagnati napuhnutost. Grejp,
osim što je većinom sastavljen od vode, čak 90%, sadrži i enzime
koji ubrzavaju izgaranje masnoća.
Povrće
Salata i špinat sadrže puno vitamina, minerala i vlakana i
izrazito su učinkoviti kod problema zatvora. Krastavci sadrže
kvercetin, antioksidans koji smiruje nadutost. Sjemenke koromača
imaju ljekovite spojeve koji opuštaju mišiće u probavnom traktu i
olakšavaju prolazak plina. Možete ih žvakati ili zdrobiti pa od
njih pripremiti čaj. Celer je poznat kao čistač organizma jer je
diuretik i borac protiv nadutosti.
Začini
Osim što su ukusan začin chili paprike smanjuju visok krvni tlak
i u sebi sadrže kapsaicin, sastojak koji ubrzava
metabolizam. Češnjak je izrazito zdrav jer pomaže pri smanjenju
masnoća u jetri čija glavna zadaća je otpuštanje nečistih tvari
iz tijela. Pepermint i đumbir učinkoviti su po pitanju
smanjivanja plinova u tijelu čime se sprečava nadutost. Peršin je
iznimno zdrav za cjelokupan probavni sustav, uključujući
napuhnutost i plinove. Možete ga koristiti bilo svježeg ili
sušenog. Korijander također ublažava grčeve i nadutost.
Jogurt
Osim što je bogat vodom, jogurt potiče nastanak dobrih bakterija
u želucu te tako ubrzava probavu.
Žitarice
Zobene pahuljice i druge vrste žitarice bogate su vlaknima pa
ubrzavaju rad crijeva. 25 grama žitarica na dan je dovoljno.
Nemojte pretjerati jer možete postići sasvim suprotan učinak –
napuhnuti se.
Goveđa juha
Bilo da je krem ili bistra, goveđa juha je puna zasićenih masnoća
te je dobra za probavu.