
Kokice volimo uz film, a nekad i bez filma jer, ako ne pretjerate s maslacem i drugim dodacima, mogu biti relativno zdrava grickalica bez puno kalorija. No, neovisno o tome pazite li na unos kalorija ili ne, kokice koje nikad ne biste trebali jesti su one iz mikrovalne.
Spakirane u vrećicu, s dodanim maslacem i već posoljene,
vrlo su praktične, ali treba imati na umu da su bogate
nezasićenim mastima, natrijem i različitim štetnim kemikalijama.
U nastavku pročitajte razloge zašto ih jednostavno trebate
prestati kupovati i u potpunosti izbaciti iz svoje
kuhinje.
Vrećica je puna kemikalija
Jeste li se ikada zapitali kako sav ludi maslac ostaje u vrećici,
a da ne iscuri?
A jeste li čuli za PFA sintetičke kemikalija koje se obično
koriste u pakiranju hrane. Proizvođači kokica njima
oblažu unutrašnjost vrećica za kokice kako bi spriječili da
umjetna aroma maslaca procuri i napravi nered.
Neizbježno, te iste kemikalije ulaze u i kokice, a zatim u vaše
tijelo kad ih jedete. Budući da ovim kemikalijama treba neko
vrijeme da se razgrade, one se mogu tijekom vremena nakupljati u
vašoj krvi, piše Centar zdravlja.
Mogu izazvati bolest poznatu kao “popcorn pluća”
Aroma maslaca karakteristična za kokice koje se pripremaju u
mikrovalno potpuno je lažna i nema veze s maslacem. Riječ je
o složenoj kemijskoj mješavini koja često sadrži diacetil,
sastojak koji se povezuje s obliterirajućeg bronhiolitisa.
Bronhiolitis obliterans ili “popcorn pluća” je stanje u kojem se
mali dišni putevi upale, što rezultira čestim kašljem i
nedostatkom daha.
Sadrže i puno zasićenih masti
Čak i ako zanemarite sve štetne kemikalije sadržane u pakiranju i
umjetne arome, ne možete zanemariti činjenicu da je većina kokica
za mikrovalnu puna zasićenih masti poput palminog ulja.
Neki brendovi sadrže do 4 grama zasićene masti po porciji, a to
je već 20 posto dnevnog preporučenog unosa. Imajte na umu i da
jedna porcija ne znači čitava vrećica, nego otprilike jedna
trećina vrećice. A tko prestaje jesti kokice nakon što pojede
samo trećinu?
Sadrže prekomjerne količine natrija
Masna hrana obično dolazi i uz veliku dozu soli, a kokice za
mikrovalnu nisu iznimka. Razine natrija razlikuju se ovisno o
brendu, ali mnoge kokice za mikrovalnu sadrže 250-300 mg natrija
po obroku, do 15 posto preporučene dnevne vrijednosti. A uz nešto
tako slano, veća je vjerojatnost da ćete popiti slatko gazirano
piće te tako dodatno povećati unos štetnih tvari u organizam.
Lako možete pripremiti zdravije kokice
Možete izbjeći sav višak kemikalija i kontrolirati količinu
masnoća i natrija koje unosite svojim kokicama tako da
preskočite mikrovalnu i napravite ih na štednjaku.
Sve što vam treba je tava s poklopcem, malo biljnog ulja i
kukuruz kokičar. Kad bolje razmislite, potrebno je otprilike
jednako vremena koliko je potrebno da kokice budu gotove u
mikrovalnoj. Možda vam se teško, ali stvarno to nije. Pokušajte!