Lifestyle

#higijena

Znate li koliko biste često trebali mijenjati četke za WC?

Znate li koliko biste često trebali mijenjati četke za WC?
Ilustracija

Iako, većina nas zaboravi na WC četku i nikada je ne promijeni, stručnjaci kažu da bi je trebali mijenjati češće nego što mislimo jer je ona prijenosnik bolesti.

Pokušajte se prisjetiti kad ste zadnji put zamijenili vašu četku za WC. Većina nas se vjerojatno ni ne sjeća, sli stručnjaci kažu da bi je trebali mijenjati barem svakih devet mjeseci kako bi spriječili širenje klica. Dakle, sljedeći put kada čistite vaš zahod, razmislite o bakterijama koje vrebaju oko vas, prenosi Metro.

Nic Shacklock iz Online Bedrooms objašnjava: „Ne shvaćamo koliko često treba mijenjati stvari u našem domu s gledišta higijene. Ako stvari izgledaju čiste, jednostavno ih ostavimo. Međutim, postoji realna opasnost ako ne zamijenite neke od predmeta, kao što je WC četka, jer bakterije koje se zadržavaju mogu izazvati širok raspon zdravstvenih problema“. Prljava četka ne samo da neće dobro očistiti vaš zahod, već vam može prenijeti razne bolesti. Prema Elizabeth Scott, suvoditeljici Simmonsovog Centra za higijenu i zdravlje u kući i zajednici, ako netko u vašem kućanstvu ima gastrointestinalnu bolest, četka postaje “infektivni materijal” i treba je baciti u smeće.

Vodoinstalater Gary Johnson također dodaje: „Imajte na umu da četka za WC ne samo da sadrži bakterije iz toaletne vode, već također može zarobiti fekalije ili toaletni papir, što je nehigijensko i nezdravo“. Smjernice preporučuju bacanje plastičnih četki koje su promijenile boju, imaju savijena vlakna ili imaju miris čak i nakon čišćenja. Osim toga, trebali biste dezinficirati glavu četke nakon svake upotrebe ili najmanje jednom tjedno. To je nešto što se očito zanemaruje.

Neki nisu uvjereni da ih uopće vrijedi imati. Stručnjakinja za čišćenje Aggie MacKenzie rekla je da u potpunosti izbjegava četke za WC školjke te da ih ne može podnijeti: „Ne mogu ih podnijeti. Samo mislim kako su prljave. Na dnu svakog držača četke za WC nalazi se smrdljiva tekuća juha od bakterija“. Umjesto toga, ona preporučuje da navučete par gumenih rukavica i rukama uđete ispod ruba WC-a, iako ne vidimo da je ovaj pristup preširoko prihvaćen, prenosi Večernji list.


Reci što misliš!