Svjetski dan bez mesa
Biljno meso postaje sve popularnije
Omamljujuć miris veganske sarme širio se zagrebačkim Trgom bana Jelačića u ponedjeljak 20. ožujka 2023. od 11 sati. Prijatelji životinja tom gestom obilježili su MeatOut Day, odnosno Svjetski dan bez mesa, koji se obilježava još od 1985. godine.
Ukusnu vegansku sarmu pripremio je veganski par koji živi i radi u Beču, a čiji su recepti balkanskih veganskih jela već osvojili Austriju. Bračni par Šarkanović predstavljanje kuharice održat će danas i u veganskom restoranu OAZA Joyful Kitchen, s početkom u 18 sati, pri čemu će počastiti posjetitelje glazbenom izvedbom na gitari nekoliko prigodnih pjesama.
Jelena Cvetković Šarkanović, podrijetlom iz Slovenije, i Igor Šarkanović, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, osmislili su kuharicu tradicionalnih balkanskih jela u veganskom ruhu, koja oduševljava sve koji ju prime u ruke. Jelena kaže da su joj ideju za kuharicu dali svi koji se pitaju što oni kao vegani jedu te su htjeli napraviti nešto posebno, a opet uobičajeno, što će se svidjeti svima. Kuharica „Balkan Vegan” sadrži recepte za jela poput sarme, punjenih paprika, đuveča, musake, popare ili pihtije od boba te drugih specijaliteta.
Dostupna je i na engleskom i njemačkom jeziku, a na njihovoj
stranici www.bitewithzest.com nalaze se recepti
veganskih jela i članci o veganstvu.
Svjetski dan bez mesa pokrenut je kako bi ljudi diljem svijeta
dočekali proljeće u čast životinjama i bili potaknuti izbaciti
meso iz svoje prehrane. Prijatelji životinja podsjećaju da je
nužno drastično smanjiti konzumaciju mesa, mlijeka i jaja zbog
zaštite okoliša i opstanka života na Zemlji:
„Očuvanje divljih vrsta i bioraznolikosti, čišća voda, tlo i
zrak, zdravlje i dugovječnost te empatija prema svim bićima
dobrobiti su biljne prehrane.”
Ističu da su biljne zamjene za meso izvrsnog okusa i nutritivnih
vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od
životinjskoga mesa. Namijenjene su svima i dostupne u mnogim
trgovinama te su jednostavne za pripremu kod kuće.
„Biljni burgeri, salame, odresci, ćevapčići, nuggetsi,
kobasice, kebab, paštete, okruglice i hrenovke samo su neke od
biljnih zamjena za meso dostupnih na našem tržištu. Sve navedeno
također je itekako moguće napraviti od biljnih sastojaka u
vlastitoj kuhinji. Danas je zaista lako i zanimljivo biti vegan.
Stoga ne čudi da biljno meso zaista postaje IN, odnosno privlači
sve, neovisno o načinu prehrane”, dodaju iz udruge Prijatelji
životinja.
Izdvojeno
-
Sve dobre stvari se dogode spontano, tako je bilo i ovo. Inicijativom građana, za kraj godine pokrenuta je humanitarnu akcija s ciljem pomoći Udruzi za pomoć ženi i djetetu Duga iz Zadra.
-
Grad Benkovac je kroz provedbu Intervencijskog plana s ciljem rješavanja problematike stambenog zbrinjavanja svojih građana tijekom 2023. godine izgradio 2 stambene zgrade u ulici Plemena Lapčana na Kaštelu u Benkovcu.
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Reci što misliš!