Lifestyle

ljubav i veze

Znanstvenici otkrili koliko često biste se trebali seksati za produljenje života

Znanstvenici otkrili koliko često biste se trebali seksati za produljenje života

Mnogo je dobrobiti (osim očitih) koje proizlaze iz seksa : sagorijeva kalorije, jača vaš imunološki sustav, potiče intimnost i, naravno, oslobađa dopamin u vašem mozgu - pa možda ne čudi da vam seks pomaže osjećati se mlado.

Seks zapravo može pomoći u usporavanju starenja, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychoneuroendocrinology. Utvrđeno je da je seks barem jednom tjedno povezan s dužim telomerima — zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vijek stanice. Dulji telomeri povezani su sa sporijim starenjem stanica i duljim životnim vijekom, piše The Healthy.

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izvještavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su također uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući stanice na pokazatelje starenja. Otkrili su da su žene koje su imale seks sa svojim partnerima prošli tjedan imale duže telomere u usporedbi s onima koje nisu.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dulje duljine telomera. Međutim, smatra se da je duljina telomera važna za vaše zdravlje.

Tijekom vremena telomeri se razgrađuju dok se stanice dijele, postajući malo kraći sa svakom diobom stanice. Smatra se da određeni čimbenici potiču njihovu bržu razgradnju, poput loše prehrane, prekomjernog pijenja i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima. Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da stanice mogu živjeti dulje. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa; čini se da duži telomeri pomažu u sprječavanju bolesti.


Reci što misliš!