Lifestyle

gastro kutak

Najlakši recept za curry od slanutka

Najlakši recept za curry od slanutka
Thinkstock

Curry je uopćen naziv za niz južnoazijskih jela napravljenih od neke vrste bjelančevina u gustom umaku na bazi luka, đumbira, češnjaka, čilija i sličnih začina koji tvore takozvanu curry pastu. Nju možete napraviti sami ili kupiti već gotovu u trgovini i tako si skratiti vrijeme pripreme jela.

Curry možete napraviti od različitih vrsta mesa i ribe. Ako ste se zaželjeli malo promjene, isprobajte i ovaj curry od proteina biljnog porijekla, odnosno od slanutka.

Suhi slanutak možete namočiti u vodi večer prije pripreme jela te skuhati na štednjaku, pa tek onda staviti u curry. Ako želite ubrzati cijeli postupak – poslužite se već kuhanim slanutkom iz konzerve. Za ovo jelo trebat će vam dvije do tri konzerve ocijeđenog i ispranog slanutka od 400 grama, prenosi Pun kufer.

Sastojci za curry od slanutka:

– 600 g kuhanog slanutka
– 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve
– 250 g nasjeckane rajčice iz konzerve
– 2 žlice tajlandske crvene curry paste

– 2 čajne žličice kurkume u prahu
– 2 čajne žličice curryja u prahu
– 2 čajne žličice smeđeg šećera
– 1 luk

– biljno ulje za pirjanje
– sol i papar po želji
– svježi listići korijandera za posluživanje

Priprema curryja od slanutka:

U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk narezan na manje komade. Pirjajte oko pet minuta, odnosno dok luk ne omekša. Dodajte curry pastu, kurkumu u prahu i curry u prahu. Sve dobro promiješajte.

Podlijte rajčicama iz konzerve i kokosovim mlijekom. Konzervu kokosova mlijeka napunite običnom vodom do vrha i podlijte jelo.

Začinite s nešto soli i dodajte smeđi šećer. Dobro promiješajte. Ubacite kuhani slanutak u lonac. Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko pola sata dok se okusi ne sljube, a umak ne reducira.

Poslužite toplo s kuhanom rižom i nešto svježih listića korijandera.

Dobar tek!


Reci što misliš!