Lifestyle

Korisni savjeti

Ako ste prehlađeni ili imate gripu, izbjegavajte ove namirnice

Ako ste prehlađeni ili imate gripu, izbjegavajte ove namirnice
www.posao.hr

Jedenje hrane bogate hranjivim tvarima korisno je bez obzira na vrstu bolesti, no nije sva hrana jednaka.

​​Kada imate gripu ili prehladu, može vam se činiti kao da vam ništa ne može pomoći da se osjećate bolje ili gore. Međutim, čudno je da neke namirnice zapravo mogu pogoršati simptome gripe, a da toga uopće niste svjesni.

Gripa često otežava konzumiranje hrane jer simptomi mogu uzrokovati mučninu ili želučane probleme. Mučnina može smanjiti želju za jelom, a gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i proljeva mogu se potaknuti ako se hrana konzumira prerano.

 

Jedenje hrane bogate hranjivim tvarima korisno je bez obzira na vrstu bolesti, no nije sva hrana jednaka. Iako je hrana za utjehu ono što želite kada se ne osjećate dobro, neće nužno učiniti da se osjećate bolje.

Ove četiri namirnice trebali biste izbjegavati kada imate gripu ili prehladu, piše Health.

 

Masna hrana

Kada vas muče želučani problemi, ali i kada vas lomi temperatura, potrudite se izbjegavati hranu koja se teško razlaže i koja je štetna za vaš gastrointestinalni sustav.

Treba izbjegavati ili ograničiti hranu bogatu zasićenim mastima, kao i prženu, masnu hranu.

 

Slatka hrana ili slatka pića

Možda mislite da su voćni sokovi bogati vitaminom C vaš najbolji izbor kada ste bolesni, ali većina ovih opcija nije nutritivno bogata i može uzburkati vaše trenutno stanje.

Pijte vodu, izbjegavajte slatkiše i odmarajte, kako svoje tijelo, tako i svoj duh.

 

Teško probavljive žitarice

Gripa povremeno izaziva želučane tegobe, pa se preporučuje da se držite hrane koja je lako probavljiva, poput jednostavnih/rafiniranih ugljikohidrata.

Namirnice poput suhih slanih krekera, tosta i pereca su lake za vaš želudac i najvjerojatnije ćete ih “tolerirati” kada imate gripu.

 

Pića s kofeinom i alkohol

Povišena temperatura i pojačano znojenje… U ovom slučaju, morate obratiti pažnju na dehidraciju organizma. Posebno kada imate groznicu.

Kofein i alkohol mogu pogoršati vaše simptome (posebno one koji imaju veze sa želučanim tegobama) pa se iz tog razloga preporučuje da pijete vodu i u organizam unosite druge bistre tekućine tijekom dana, kako biste ostali hidrirani, prenosi Večernji list.


Reci što misliš!