Lifestyle

zdravlje

Dermatologinja otkrila zašto ne biste trebali prati lice pod tušem

Dermatologinja otkrila zašto ne biste trebali prati lice pod tušem

Iako je poželjno oprati svaki dio našeg tijela kada se nalazimo pod tušem, mnogi stručnjaci složit će se da lice nije jedno od njih.

Dok topli tuševi mogu pružiti fizičko i emocionalno oslobađanje, osobito zimi, činjenica je da oštećuju kožu. Vruća voda uklanja vlagu s kože, što može rezultirati suhom kožom i oštećenom kožnom barijerom. To znači da ako je voda za tuširanje prevruća za vaše lice, prevruća je za cijelo tijelo.

„Vaša voda za svakodnevno tuširanje trebala bi biti mlaka, što je sasvim u redu za vaše lice, a ako se želite istuširati s parom da biste se opustili, ili smanjite temperaturu prije pranja lica ili operite lice izvan tuša taj dan,“ rekla je dermatologinja Elyse Love za Birdie, piše Centar zdravlja.

Iako je pranje lica pod tušem praktično jer sprječava potpuni nered nad umivaonikom i omogućuje višestruke kuteve da pravilno isperete lice i vrat, trebali biste obratiti pozornost na proizvode i tehnike kojima se pritom služite.

Oštri sapuni također su čest uzrok suhe kože i oštećene kožne barijere. Dobar način njege kože je njegovati ju jednako kao i kožu lica. To znači korištenje nježnih sredstava za čišćenje koja učinkovito uklanjaju znoj i prljavštinu bez skidanja prirodnih ulja s tijela i za lice i za tijelo. Naravno, vaše lice može imati drugačije kozmetičke probleme i drugačiji budžet za čišćenje od ostatka vašeg tijela. Ako je to slučaj, pod tušem držite namjensko sredstvo za čišćenje lica.

Koja je prava tehnika za pranje lica?

Prvo navlažite lice. Nanesite malu količine sredstva za čišćenje na vrhove prstiju i lagano umasirajte u lice. Izbjegavajte pritiskanje kože ili bilo kakav fizički pritisak. Pustite da sredstvo djeluje na koži otprilike 20 sekundi, a zatim temeljito isperite. Nakon pranja uvijek dodajte serum ili hidratantnu kremu kako biste zadržali vlažnost. Ako koristite sapun i krpu za pranje, tehnika je ista, ali pokušajte koristiti nježnu krpu za čišćenje koja nije abrazivna za kožu.

Ako koristite sredstvo za čišćenje s aktivnim sastojcima, možete povećati njihovu učinkovitost tako da ih ostavite na koži malo dulje. Ako perete lice pod tušem, možete staviti sredstvo za čišćenje, oprati tijelo, a zatim isprati lice. Ako perete lice na umivaoniku, možete staviti sredstvo za čišćenje, oprati zube, a zatim isprati sredstvo za čišćenje, osim ako jedni od onih koji i zube peru za vrijeme tuširanja.


Reci što misliš!