Lifestyle

NUTRICIONIZAM

Pokušajte izbjegavati ove namirnice na prazan želudac

Pokušajte izbjegavati ove namirnice na prazan želudac
Ilustracija

Ako ponekad ili često imate problema sa želucem i probavom, pokušajte izbjegavati ove namirnice na prazan želudac

Ako vam je sada, recimo, prvi obrok u danu jer ne doručkujete i popili ste već tonu kave, treba biti prilično oprezan sa hranom - naime, neke kombinacije bi vas mogle poprilično zeznuti za ostatak dana.

Štoviše, upravo one koje bi htjeli pojesti kao neki prvi međuobrok mogu biti upravo te koje će vam napravitli probleme u želucu, evo i koje.

Banana - konzumiranje banane na prazan želudac naglo podiže razinu šećera u krvi, ali i vrlo brzo pada. To može rezultirati iznenadnim napadima gladi tijekom dana.

Citrusno voće - čašu svježe cijeđenog soka od naranče? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može izazvati žgaravicu. Jedina iznimka je voda pomiješana s limunom jer je limunov sok prilično razrijeđen.

Jogurt - ako imate osjetljiv želudac, doručak koji uključuje jogurt možda vam se neće svidjeti. Naime, jogurt sadrži zdrave mliječne bakterije koje, nažalost, ne dolaze do crijeva jer ih prazan želudac svojom kiselinom ubija. Što pomaže? Dovoljno je pojesti nekoliko orašastih plodova, komadić avokada ili žlicu pahuljica, samo da želudac ne bude prazan.

Sirovo povrće - sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. No, ne preporučuje se za doručak jer je ono pravi izazov za vašu probavu, pogotovo kada ga konzumirate na prazan želudac

Stoga, kao prvi obrok dana bude malo pametniji - jaja, recimo ili nešto slično, pa onda nakon toga ide pravi ručak... jer bi vam želudac to mogao zamjeriti.


Reci što misliš!